ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Απεπέμφθη ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών - Κατηγορίες για συνομωσία και διαφθορά

slovakia
Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα
Photo: AP

Οι αποκαλύψεις έγιναν λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα απέπεμψε σήμερα τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) Μίχαλ Άλατς, αφότου η αστυνομία τον κατηγόρησε για συνωμοσία και κατάχρηση εξουσίας.

Ο Άλατς είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που κατηγορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας και συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση σε έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία.

Ο Μίχαλ Άλατς είχε αρνηθεί να παραιτηθεί επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας, σύμφωνα με τη σλοβακική εφημερίδα Dennik N.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Σλοβακίας αναφέρεται ότι η Τσαπούτοβα απέπεμψε τον επικεφαλής της SIS έπειτα από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία θα διεξαχθούν στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε την εξουσία ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε τον Δεκέμβριο την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Φαβορί στις προσεχείς εκλογές θεωρείται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2018 εν μέσω διαδηλώσεων που πυροδότησε η δολοφονία δημοσιογράφου ο οποίος ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Φίτσο υπερασπίστηκε τον επικεφαλής της SIS, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες της αστυνομίας σε βάρος του Μίχαλ Άλατς ισοδυναμούν με «πραξικόπημα».