ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία: Θα χρεώνει εισιτήριο 5 ευρώ από το 2024 - Το πιλοτικό πρόγραμμα κατά του υπερτουρισμού

H Bενετία θέλει να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό
H Bενετία θέλει να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό
ΑΡ

Η Βενετία θα αρχίσει να χρεώνει τους επισκέπτες της από το επόμενο έτος, σε μία προσπάθεια να ελέγξει τις ορδές των τουριστών που πλημμυρίζουν τα δημοφιλή κανάλια της

Η Βενετία σχεδιάζει να πειραματιστεί με εισιτήριο 5 ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες από τον επόμενο χρόνο, σε μία προσπάθεια να προσπαθήσει να διαχειριστεί τη ροή των τουριστών που έλκονται από τα ιστορικά κανάλια της, ανακοίνωσε την Τρίτη (5/9) το δημοτικό συμβούλιο.

Το τέλος θα εφαρμοστεί σε δοκιμαστική βάση για 30 ημέρες τον επόμενο χρόνο, εστιάζοντας κυρίως στις ανοιξιάτικες αργίες και τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα, όταν ο αριθμός των τουριστών είναι στο αποκορύφωμά του. Όλοι οι επισκέπτες άνω των 14 ετών θα πρέπει να το πληρώσουν.

Στόχος ήταν να βρεθεί «μια νέα ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και εκείνων που επισκέπτονται την πόλη», δήλωσε η σύμβουλος τουρισμού της Βενετίας Simone Venturini.

Δεν είναι μια κίνηση με στόχο να βγάλουμε χρήματα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το τέλος θα καλύψει μόνο το κόστος διαχείρισης του συστήματος. Οι ακριβείς ημερομηνίες του σχεδίου και ο τρόπος εκτέλεσής του θα συμφωνηθούν μετά την τελική έγκριση από το συμβούλιο, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο, που τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το 2019, αναβλήθηκε αρχικά λόγω της COVID-19, που κράτησε μακριά τους τουρίστες και αργότερα για τεχνικούς και διαδικαστικούς λόγους. Στο μεταξύ, οι επισκέπτες ξεχύθηκαν στη Βενετία, με τους ξένους να ξεπερνούν κατά πολύ τους περίπου 50.000 κατοίκους του κέντρου της πόλης, κατακλύζοντας τα στενά σοκάκια της.

Ο υπερτουρισμός αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα για την εύθραυστη πόλη της Ιταλίας που είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Τον Ιούλιο, ειδικοί της UNESCO συνέστησαν να προστεθεί η Βενετία και η λιμνοθάλασσα της στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει την πόλη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού.