ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Gegham Stepanyan via AP.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η περιοχή του Καυκάσου, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενεί –κατά πλειοψηφία– πληθυσμό από την Αρμενία, βρίσκεται ξανά σε πολεμικό συναγερμό, έπειτα από επίθεση του αζέρικου στρατού.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, οι δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου –πρώην σοβιετικές δημοκρατίες– έχουν έλθει πολυάριθμες φορές σε σύγκρουση, τα τελευταία 35 χρόνια, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενεί –κατά πλειοψηφία– αρμενικό πληθυσμό.

Σήμερα (19/09), η ένταση επιστρέφει στην περιοχή, με τους Αζέρους να «εξαπολύουν» στρατιωτικές επιθέσεις, «αντιτρομοκρατικές» όπως τις χαρακτήρισαν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα, όπως καταγγέλλεται.

O διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα του Καραμπάχ, Γκεγκάμ Στεπανιάν, κάνει λόγο για 27 νεκρούς έως τις 22:30, επικαλούμενος τις πληροφορίες που έλαβε από το νεκροτομείο του Στεπανακέρτ και το Γραφείο του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, αποσχίσθηκε μετά τον πόλεμο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων σημειώθηκε για τον έλεγχο του «Διαδρόμου του Λατσίν».

«Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, από δεκαέξι κοινότητες, εγκατέλειψαν τις οικίες τους»

«Πάνω από 7.000 άνθρωποι έφυγαν από δεκαέξι κοινότητες πολιτών των περιοχών Ασκεράν, Μαρτακέρτ, Μαρτούνι, Σούσι του Αρτσάχ / Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε ο Γκεγκάμ Στεπανιάν, σε δημοσίευση μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικές ειδήσεις