ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Μουσουλμάνα TikToker προσευχήθηκε και έφαγε χοιρινό -Kαταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

Ινδονησία: Μουσουλμάνα TikToker προσευχήθηκε και έφαγε χοιρινό -Kαταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

Μία γυναίκα στην Ινδονησία ανέβασε στο Tik Tok ένα βίντεο στο οποίο λέει μια μουσουλμανική προσευχή και στη συνέχεια τρώει χοιρινό. Κρίθηκε ένοχη για υποκίνηση μίσους και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε μια γυναίκα σε δύο χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσίευσε ένα viral βίντεο TikTok όπου είπε μια ισλαμική φράση πριν φάει χοιρινό.

Η 33χρονη Λίνα Λουτφιουάτι κρίθηκε ένοχη για «υποκίνηση μίσους» εναντίον θρησκευτικών ατόμων και ομάδων. Αντιμετωπίζει επίσης πρόστιμο 16.245 δολαρίων. Η φυλάκισή της μπορεί να παραταθεί κατά τρεις μήνες εάν δεν πληρώσει. Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά υποθέσεων που αφορούν αμφιλεγόμενους νόμους περί βλασφημίας στην Ινδονησία, μία χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η Lινα Λουτφιουάτι, η οποία υιοθέτησε το ινδικό όνομα Λίνα Μουχερζί, λόγω της αγάπης της για τις ταινίες του Bollywood, προσδιορίζεται ως μουσουλμάνα. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος απαγορεύεται αυστηρά στο Ισλάμ.

Η lifestyle influencer, η οποία έχει περισσότερους από δύο εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok, έχει επίσης μια επιχείρηση στην Ινδία. Τον Μάρτιο, δημοσίευσε ένα βίντεο όπου πρόφερε "Bismillah" - μια αραβική φράση που σημαίνει «στο όνομα του Θεού» - πριν φάει ένα τραγανό κομμάτι χοιρινού.

Εκείνη την εποχή, ταξίδευε στο Μπαλί, ένα τουριστικό hotspot στην Ινδονησία που, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, έχει στην πλειονότητά της Ινδουιστικό πληθυσμό. Η ίδια είπε ότι δοκίμασε χοιρινό από περιέργεια.

Το βίντεο είχε εκατομμύρια προβολές και επικρίθηκε ευρέως, με αποτέλεσμα ένας άλλος Ινδονήσιος να την καταγγείλει στην αστυνομία επειδή «έτρωγε εν γνώσει του χοιρινό ως μουσουλμάνα». Η αστυνομία την κατηγόρησε τον Μάιο για διάδοση πληροφοριών μίσους, λέγοντας ότι ήταν μια πράξη εχθρότητας για την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη φυλή.

Πολλές συντηρητικές ομάδες σε όλη τη χώρα εξέδωσαν επίσης αποφάσεις χαρακτηρίζοντας το βίντεο βλάσφημο. Περιλάμβαναν το Συμβούλιο Ουλεμά, το ανώτατο μουσουλμανικό κληρικό σώμα της Ινδονησίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ινδονησίας, οι αντιδράσεις για τη φυλάκισή της είναι μέχρι στιγμής μικτές, με πολλούς να επαινούν τη δικαστή και να χαρακτηρίζουν τις πράξεις της βλάσφημες. Άλλοι επέκριναν την ποινή φυλάκισης της, σημειώνοντας ότι οι ποινές που επιβάλλονται για υποθέσεις διαφθοράς είναι συχνά πολύ χαμηλότερες.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές στην Ινδονησία επικρίνουν εδώ και καιρό τους νόμους περί βλασφημίας, οι οποίοι λένε ότι συχνά χρησιμοποιούνται για να στοχοποιήσουν θρησκευτικές μειονότητες. Η αστυνομία της Ινδονησίας πέρυσι συνέλαβε έξι άτομα αφού ένα μπαρ προωθούσε δωρεάν αλκοόλ -απαγορευμένο στο Ισλάμ- για πελάτες που ονομάζονταν Μοχάμεντ.

Το 2017, ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα Basuki Tjahaja Purnama, γνωστός και ως Ahok, φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια για δηλώσεις που λέγεται ότι προσέβαλαν το Ισλάμ.