ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η κλιματική δράση και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν

leyen
Photo: AP

Με αναφορά στην Ελλάδα ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν

Με αναφορά στην Ελλάδα που επλήγη από πυρκαγιές και φωτιές και κάνοντας λόγο για έναν «πλανήτη που βράζει» ξεκίνησε την ομιλία της για το κλίμα στο Global Citizen, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μόλις πριν από ένα μήνα, βρισκόμουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα καταστράφηκε από τις χειρότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη. Μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα, η ίδια χώρα επλήγη από βροχοπτώσεις τριών ετών σε μόλις τρεις ημέρες. Είναι τραγωδία. Και το ίδιο συμβαίνει από τη Λιβύη ως τη Σλοβενία, από την Ισπανία ως τις Φιλιππίνες. Η κλιματική αλλαγή είναι ανάμεσά μας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επισήμανε ότι η κλιματική δράση και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν, σημειώνοντας ότι «με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Κλιματικό Νόμο μας, γίναμε η πρώτη ήπειρος που έκανε την κλιματική ουδετερότητα νομικά δεσμευτικό στόχο έως το 2050». «Έχουμε θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030. Και είμαστε σε καλό δρόμο όχι μόνο να τους επιτύχουμε αλλά και να τους υπερβούμε. Αυτός ο οδικός χάρτης για την κλιματική ουδετερότητα έχει προωθήσει την καινοτομία και τις επενδύσεις» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στον αγώνα της καθαρής τεχνολογίας. «Θέλουν να ξεφύγουν από τις παλιές, καφέ ενέργειες όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Θέλουν να προστατεύσουν τους πράσινους πνεύμονες του κόσμου ενώ αναπτύσσουν την οικονομία τους. Το είδα με τα μάτια μου νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ναϊρόμπι, στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα της Αφρικής» σημείωσε. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, πολύ συχνά, οι αναδυόμενες οικονομίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να επενδύσουν ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κλείσει το κενό καθαρών επενδύσεων στον κόσμο. Και μεγάλες οικονομίες όπως η Ευρώπη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στον κόσμο για το κλίμα. Μόνο το 2021, συνεισφέραμε περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Αυτό είναι περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και με το επενδυτικό μας σχέδιο υποδομής, την Global Gateway, χρηματοδοτούμε καθαρές υποδομές σε όλο τον κόσμο σε αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές» υπογράμμισε. Τέλος, ανέφερε ότι χρειάζεται εκ νέου αναπροσαρμογή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τη δράση για το κλίμα.