ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Μετά από 24 ώρες που κινδύνευσαν από πυρκαγιές, ετοιμάζονται για πλημμύρες

Αυστραλία: Μετά από 24 ώρες που κινδύνευσαν από πυρκαγιές, ετοιμάζονται για πλημμύρες

Σε κάποιες περιοχές της πολιτείας το ύψος των βροχοπτώσεων έφτασε τα 150 χιλιοστά

Λιγότερες από 24 ώρες αφού οι κάτοικοι περιοχών της πολιτείας Βικτώρια στην Αυστραλία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πυρκαγιών, οι αρχές προειδοποίησαν σήμερα για το ενδεχόμενο πλημμυρών καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις περιόρισαν μεν τις φωτιές αλλά προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα υπάρχει κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών στη βορειοανατολική Βικτώρια, σύμφωνα με την αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία, καθώς βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή όπου μέχρι χθες Τρίτη καίγονταν 170.000 στρέμματα.

Στη διάρκεια της νύκτας διασώστες απεγκλώβισαν αγρότη ο οποίος βρέθηκε παγιδευμένος από τα νερά.

Σε κάποιες περιοχές της πολιτείας το ύψος των βροχοπτώσεων έφτασε τα 150 χιλιοστά, σχεδόν οκταπλάσια ποσότητα από όση καταγράφεται κατά μέσο όρο όλο τον Σεπτέμβριο. Νέες βροχές αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, δήλωσε ο Τιμ Γουίμπους επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Βικτώριας.

«Ευτυχώς σημειώθηκαν κάποιες βροχοπτώσεις στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι δύο πυρκαγιές», πρόσθεσε.

«Τις επόμενες 24 με 48 ώρες οι ξαφνικές πλημμύρες και οι υπερχειλίσεις ποταμών αποτελούν τον βασικό κίνδυνο. Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά: οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή», υπογράμμισε.

Οι βροχοπτώσεις αυτές σημειώνονται έπειτα από μια ασυνήθιστα ξηρή άνοιξη στην Αυστραλία, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο πιο ξηρός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, με τις βροχοπτώσεις να είναι κατά 71% μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

Στη γειτονική πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου κοντά στην πόλη Μπερμάγκι, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, έχοντας ήδη κάψει 52.000 στρέμματα.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι οι πυρκαγιές αυτές θυμίζουν την καταστροφική περίοδο των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2019-2020.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας η εικόνα της πυρκαγιάς βελτιώθηκε, αν και έχουν ήδη καεί αρκετά κτίρια.

ΕΜ