ΚΟΣΜΟΣ

Χουάν Κάρλος: Απορρίφθηκε η αγωγή της πρώην ερωμένης του - Του ζητούσε 145 εκατομμύρια ευρώ

O πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος
O πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος
ΑΡ

Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε μια αγωγή ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταθέσει πρώην ερωμένη του τέως βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος

Η Δανή επιχειρηματίας Κορίνα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν-Ζάιν προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του 85χρονου πρώην μονάρχη, ισχυριζόμενη ότι από το 2012 ο Χουάν Κάρλος ενορχήστρωσε απειλές, παρακολουθήσεις και εκφοβισμό σε βάρος της, μετά τη διακοπή της σχέσης τους.

Ισχυρίστηκε ότι ο εκφοβισμός -συμπεριλαμβανομένων των κατασκοπειών και των εισβολών- ξεκίνησε αφού αρνήθηκε να του επιστρέψει δώρα αξίας εκατομμυρίων λιρών. Ο Χουάν Κάρλος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Την Παρασκευή, ένας δικαστής αποφάσισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας δεν έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά δεν έκρινε την ουσία των ισχυρισμών. Επιπλέον, η δικαστής Ροβίνα Ράις είπε ότι η κ. τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, Βρετανίδα υπήκοος - δεν είχε «αποδείξει επαρκώς ότι το «επιβλαβές γεγονός» το οποίο καταγγέλλει, η παρενόχληση δηλαδή από τον κατηγορούμενο, συνέβη στην Αγγλία».

Εκπρόσωπος του 85χρονου πρώην μονάρχη σχολίασε ότι η απόφαση «δεν αποτελεί έκπληξη», ενώ επιβεβαιώνει την αθωότητά του και δημιουργεί τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω δημόσιες εμφανίσεις».

Η ενάγουσα, η οποία κατέθεσε την υπόθεση παρενόχλησης το 2020, είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένη» από την απόφαση και ότι ήταν «απογοητευτικό να βλέπεις ότι τα θύματα παρενόχλησης συχνά αγωνίζονται να βρουν δικαιοσύνη στο νομικό μας σύστημα». Πριν από την απόφαση, οι δικαστές του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δεν μπορούσε να μηνύσει τον πρώην μονάρχη για κατηγορίες σχετικά με το χρόνο που υπηρετούσε ως βασιλιάς, καθώς είχε ασυλία.

Η Ζάιν-Βίτγκενσταϊν ισχυρίστηκε ότι την πίεσε να επιστρέψει δώρα αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ μετά τη διακοπή της σχέσης τους, στον απόηχο του περιβόητου ταξιδιού που είχε κάνει το πρώην ζεύγος για κυνήγι ελεφάντων στη Μποτσουάνα το 2012. Το ταξίδι - στο οποίο τραυματίστηκε ο Χουάν Κάρλος και έπρεπε να επιστρέψει σπίτι - πυροδότησε την οργή του κοινού εν μέσω οικονομικής κρίσης και ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία.

Ο Χουάν Κάρλος είχε την επίβλεψη της μετάβασης της Ισπανίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία το 1975. Όμως παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 μετά από μια σειρά σκανδάλων που αφορούσαν την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον σύζυγο της κόρης του, Ινάκι Ουρντανγκάριν, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε.

Ο τέως βασιλιάς ζει κατά κύριο λόγο εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020, αφού εγκατέλειψε την Ισπανία λόγω καταγγελιών για απάτη που τελικά απορρίφθηκαν. Μια ελβετική έρευνα για πληρωμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία έκλεισε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.