ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκκληση του ΟΗΕ για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκκληση του ΟΗΕ για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».

Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.UN Photo/ Jean Marc Ferré

«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.