ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα αποσπάσματα ανακρίσεων μελών της Χαμάς - Μας υποσχέθηκαν 10.000 δολάρια

Στη δημοσιότητα αποσπάσματα ανακρίσεων μελών της Χαμάς - Μας υποσχέθηκαν 10.000 δολάρια
Associated Press

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας βίντεο της αστυνομίας του Ισραήλ από ανακρίσεις μελών της Χαμάς 

Εντολή να σκοτώσουν και να απαγάγουν αμάχους είχαν λάβει τα μέλη της Χαμάς που συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακριτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Σιν Μπετ και η αστυνομία του Ισραήλ.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ανακρίσεις έξι μελών που συνελήφθησαν μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.400 άτομα σε ισραηλινό έδαφος.

Η Jerusalem Post αναφέρει, ότι τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης που στο βίντεο εμφανίζονται να μιλούν στους ανακριτές, συμμετείχαν σε επιθέσεις των δυνάμεων της Χαμάς σε κιμπούτς αλλά και άλλους στόχους της οργάνωσης.

Οι εμπειρίες που περιγράφουν είναι μεν διαφορετικές, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλοι παραδέχθηκαν ότι είχαν λάβει εντολή να απαγάγουν και να σκοτώσουν.

Το αρχικό σχέδιο έλεγε κατάληψη των πόλεων στην οποία επιτίθονταν και παραμονή εκεί μετά τις εκτελέσεις και τις απαγωγές αμάχων. Σε κάποιους μάλιστα είχε δοθεί εντολή να σκοτώσουν κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως του αν ήταν άμαχοι ή όχι και να απαγάγουν γυναικόπαιδα.

Ένας από τους συλληφθέντες ακούγεται να λέει ότι στα μέλη της Χαμάς είχε δοθεί η υπόσχεση ότι «όποιος έφερνε πίσω έναν όμηρο θα έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Οι σκηνές που περιγράφουν οι συλληφθέντες είναι φρικιαστικές, ενώ πολλές λεπτομέρειες από τις καταθέσεις τους έχουν αφαιρεθεί με μοντάζ. Ένας άνδρας μιλάει για τη στιγμή που αντίκρισε το πτώμα μίας γυναίκες στο πάτωμα ενός σπιτιού. «Κειτόταν στο πάτωμα... Της έριξα και ο διοικητής μου μου έβαλε τις φωνές επειδή σπαταλούσα σφαίρες».
Οι μαχητές της Χαμάς αναφέρονται στο πώς πυροβόλησαν και σκότωσαν αμάχους, έβαλαν φωτιές σε σπίτια και ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες, ενώ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στο τέλος του βίντεο οι συλληφθέντες ερωτώνται εάν πιστεύουν ότι οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε βάρος γυναικών και παιδιών επιτρέπεται από το Ισλάμ, για να απαντήσουν όλοι το ίδιο, ότι δηλαδή, η θρησκεία τους είναι ενάντια στις δολοφονίες αθώων και να παραδεχθούν πως ο τρόπος που δρα η Χαμάς θυμίζει τον ISIS.