ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν πυρηνική βόμβα που είναι 24 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα της Χιροσίμα

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν πυρηνική βόμβα που είναι 24 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα της Χιροσίμα
U.S. Air Force photo

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέο πυρηνικό όπλο 24 φορές μεγαλύτερης ισχύος από αυτό που έριξαν στη Χιροσίμα

Μία νέα πυρηνική βόμβα που είναι 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη που έριξαν στη Χιροσίμα το 1945 ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.

Το νέο αυτό ισχυρό όπλο θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κονγκρέσο, ωστόσο έχει συναντήσει άμεσα σημάδια από τους Ρεμπουμπλικανούς.

Το Πεντάγωνο δήλωσε: «Το B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων, παρέχοντας στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές κατά ορισμένων δυσκολότερων και στρατιωτικών στόχων μεγάλης έκτασης».

Ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Τζον Πλάμπ δεν ανέφερε την Κίνα ή τη Ρωσία συζητώντας για το νέο όπλο.

Είπε όμως: «Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να αναπτύσσουν τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, αν χρειαστεί, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας».

Πρόσθεσε επίσης: «Το B61-13 αντιπροσωπεύει ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας. Μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία».

Το νέο ισχυρό όπλο των ΗΠΑ, θα είναι η επανάληψη της βόμβας Β61, και θα έχει μέγιστη ισχύ 360 κιλοτόνων, 24 φορές μεγαλύτερη από την βόμβα που έπεσε στην πόλη της Χιροσίμα.

Ο Χάνς Κρίστενσεν και ο Ματ Κόρντα, από το Πρόγραμμα Πυρηνικών Πληροφοριών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσαν ότι ο αριθμός των στόχων που θα χρειάζονταν μια τέτοια βόμβα βαρύτητας υψηλής απόδοσης είναι περιορισμένος.

Ως εκ τούτου, ήταν πιθανό να κατασκευαστούν μόνο περίπου 50 τέτοια όπλα.

Οι ίδιοι έγραψαν: «Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο B61-13 δεν καθοδηγείται από νέες εξελίξεις σε αντίπαλες χώρες ή από μια νέα στρατιωτική απαίτηση στόχευσης, η αύξηση της ακρίβειας μιας βόμβας υψηλής απόδοσης έχει προφανώς επιπτώσεις στη στόχευση. Η έκρηξη του όπλου πιο κοντά στο στόχο θα αυξήσει την πιθανότητα να καταστραφεί ο στόχος και υποθετικά θα μπορούσε να καταστρέψει μια πολύ δύσκολη εγκατάσταση».

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε καμία εκτίμηση για το κόστος του έργου.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Μάθιου Πέρι: Χαμός στο Twitter για τις αναρτήσεις του Μπρέναν για τον θάνατό του

Σοκαριστικό ατύχημα στις ΗΠΑ: Μαγνητικός τομογράφος «κατάπιε» νοσοκόμα και «ρούφηξε» κρεβάτι ασθενή

Βόλτα στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα