ΚΟΣΜΟΣ

Halloween: «Φάρσα ή κέρασμα;» -Ο Λευκός Οίκος έγινε...τρομακτικό κάστρο και ο Μπάιντεν μοίρασε γλυκά

Halloween: «Φάρσα ή κέρασμα;» -Ο Λευκός Οίκος έγινε...τρομακτικό κάστρο και ο Μπάιντεν μοίρασε γλυκά

Φαντάσματα, μάγισσες και κολοκύθες είχαν και φέτος την τιμητική τους για τον παραδοσιακό εορτασμό του Halloween. Τα «καλά» του φόρεσε και ο Λευκός Οίκος, όπου το ζεύγος Μπάιντεν φιλοξένησε σχεδόν 8.000 καλεσμένους 

Ο Λευκός Οίκος διακοσμήθηκε για το Halloween και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία κέρασαν λιχουδιές τους 8 χιλιάδες προσκεκλημένους τους. Κολοκύθες, άχυρα και κοτσάνια καλαμποκιού κόσμησαν το κτήριο, ενώ το σιντριβάνι είχε ψεύτικες φυσαλίδες για να θυμίζει καζάνι μάγισσας. Μια μεγάλη πανσέληνος με μια μάγισσα να πετάει μπροστά της, κρεμόταν από το μπαλκόνι Τρούμαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ένα φιλό στο μάγουλοενός μικρού αγοριού, πριν του χαρίσει καραμέλες, ενώ η Τζιλ Μπάιντεν ντύθηκε γάτα και υποδέχθηκε τα παιδιά για το ετήσιο πάρτι του Λευκού Οίκου για το Halloween. Ο 80χρονος Μπάιντεν επέλεξε ένα μη τρομακτικό ντύσιμο - φορώντας σκουφάκι και κοστούμι - ενώ η σύζυγός του Τζιλ ήταν μεταμφιέστηκε όπως η Willow η «πρώτη γάτα», με αυτιά και γούνινες μανσέτες στο γκρι φόρεμά της.

Ο Μπάιντεν προσποιήθηκε θεατρικά ότι τον τρόμαξε μια παρέλαση δεινοσαύρων, σκελετών, μαγισσών και σούπερ ηρώων, ενώ η πρώτη κυρία φιλοξένησε επίσης μια γωνιά ανάγνωσης όπου διάβασε το «10 Spooky Pumpkin» στα παιδιά. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ ντύθηκε...άγγελος καθώς διάβαζε το «First Broom». «Είχα μια επιλογή - είτε να είμαι γωνία είτε διάβολος. Διάλεξα έναν άγγελο», είπε.

Περίπου 8.000 καλεσμένοι έφθασαν στο Λευκό Οίκο για το καθιερωμένο πάρτι, ανάμεσά τους μαθητές δημόσιων σχολείων και παιδιά που συνδέονται με τον στρατό. Ο καιρός συνέβαλε στην ατμόσφαιρα. Ο ουρανός ήταν τρομακτικός πάνω από τον Λευκό Οίκο και κάποια στιγμή άρχισε να βρέχει.

Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία πόζαραν και οι δύο για selfie καθώς χαιρετούσαν γονείς και παιδιά. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήρθε με τα δύο παιδιά του, ενώ και η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Aνίτα Νταν έφερε την οικογένειά της.

Κάθε βράδυ στις 31 Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν μεταμφιεσμένα από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... «φάρσα ή κέρασμα». Εκείνοι με τη σειρά τους προσφέρουν ζαχαρωτά και κεράσματα για την ανάπαυση των ψυχών, σε μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τιμάται κάθε χρόνο ευλαβικά.

To Halloween έχει τις ρίζες του στην προχριστιανική κελτική γιορτή Samhain. Οι αρχαίοι Κέλτες πίστευαν ότι οι νεκροί επέστρεφαν στη γη και γιόρταζαν την…έλευσή τους με φωτιές και άλλες πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν τους εκλιπόντες και έδιωχναν μακριά την κακή τύχη.

Στις γιορτές αυτές οι άνθρωποι ντύνονταν συχνά με κοστούμια, παριστάνοντας φαντάσματα και δαίμονες, σε μία παράδοση που αναβιώνει ακόμη και σήμερα.
Η χριστιανική εκκλησία δεν ενέκρινε την ειδωλολατρική γιορτή και προσπάθησε να την αντικαταστήσει με τη δική της, ορίζοντας την 1η Νοεμβρίου ως Ημέρα των Αγίων Πάντων.