ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εισαγγελική παρέμβαση για τα Άστρα του Δαβίδ σε σπίτια και επιχειρήσεις Εβραίων

evrei
Photo: twitter

Περισσότερα από 800 περιστατικά κατά Εβραίων έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των εισαγγελικών αρχών στο Παρίσι και σε προάστειά του, καθώς σε αρκετά κτήρια άγνωστοι ζωγράφισαν Άστρα του Δαβίδ.

To γεγονός αυτό θυμίζει τα χρόνια των ναζιστικών διωγμών και θεωρείται απειλητικό για τους Εβραίους, εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και αναγραφή του συνθήματος «η Παλαιστίνη θα νικήσει».

Η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάστηκαν για να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φορούν τα αστέρια από το ναζιστικό καθεστώς.

«Αυτή η πράξη σήμανσης θυμίζει τις διαδικασίες της δεκαετίας του 1930 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων. Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό ήθελαν ξεκάθαρα να τρομοκρατήσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρός της Samuel Lejoyeux.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών που σημειώθηκαν τα περιστατικά τα καταδίκασε και ζήτησε από τις αρχές τον εντοπισμό των δραστών και την τιμωρία τους.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση περισσότερα από 800 περιστατικά αντισημιτισμού καταγράφηκαν στη Γαλλία τις τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ο αριθμός τους είναι ανάλογος με τα κρούσματα αντισημιτισμού διαστήματος περίπου τριών χρόνων.

Πάντως ο Γιόναθαν Άρφι, πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Γαλλικών Εβραίων Ιδρυμάτων, δήλωσε ότι τέτοιου τύπου περιστατικά «δεν πυροδοτήθηκαν από αγανάκτηση για τις εικόνες από τη Γάζα, καθώς οι αντισημιτικές ενέργειες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, ακόμη και πριν από την ισραηλινή απάντηση».