ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Άγκυρας κατά Ισραηλινών που αποκάλεσαν «φίδι» τον Ερντογάν: Δεν είναι αντισημίτης ισχυρίζονται

hamas
O ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες κατηγορίες για αντισημιτισμό, τις συκοφαντίες και τις προσβολές κατά του προέδρου μας», ανακοίνωσε η Άγκυρα

Οργή προκάλεσαν στην Άγκυρα οι χαρακτηρισμοί του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατά του Ερντογάν που τον αποκάλεσε «φίδι» και αντισημίτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «συκοφαντίες»: «Οι προσπάθειες ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, που δεν μπορούν καν να ανεχθούν την έκφραση της αλήθειας και των γεγονότων, να αλλάξουν την ατζέντα με στρεβλώσεις και συκοφαντίες, με την ελπίδα να συγκαλύψουν τη βάναυση σφαγή που στόχευε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα», δεν θα αποδώσουν αποτελέσματα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

«Το γεγονός ότι αυτές οι αρχές, που διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον όλου του κόσμου, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε την κριτική και την καταδίκη, στοχεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια σαφής ένδειξη της ανικανότητάς τους», συνέχισε.

Η Άγκυρα «απορρίπτει τις αβάσιμες κατηγορίες για αντισημιτισμό, τις συκοφαντίες και τις προσβολές κατά του προέδρου μας και της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι έχει ένα «πεντακάθαρο» ιστορικό σε ότι αφορά τον αντισημιτισμό.

Και ο υπουργός Ενέργειας τους Ισραήλ Ίσραελ Κατς, επέκρινε τον Ερντογάν λέγοντας ότι έδειξε «το αληθινό του πρόσωπο» στη μαζική συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε νωρίτερα καταδικάσει τις δηλώσεις του Ερντογάν για το Ισραήλ ως αντισημιτικές, ενώ οι Τούρκοι Εβραίοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για την αύξηση του ανθεβραϊκού αισθήματος στη χώρα.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που ισχυρίστηκε δημοσίως ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ αποκάλεσε το Ισραήλ κατοχική δύναμη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ισραηλινής πλευράς με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να καλέσει όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας του να επιστρέψουν από την Τουρκία.