ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Λεονόρ: Η μελλοντική βασίλισσα της Ισπανίας έγινε 18 - Τα λαμπερά γενέθλια και ο όρκος

Η πριγκίπισσα Λεονόρ
Η πριγκίπισσα Λεονόρ
A.P

Ισπανία: Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Αστουρίας έκλεισε τα 18 και ορκίστηκε να υπακούει στο σύνταγμα, όπως είχε κάνει και ο πατέρας της, βασιλιάς Φελίπε, όταν ενηλικιώθηκε 

Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας έκανε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον θρόνο. Η μελλοντική βασίλισσα έκλεισε τα 18 χθες (31/10) και σημείωσε το ορόσημο με τον όρκο πίστης στο ισπανικό Σύνταγμα. Συνοδευόμενη από τους γονείς της, τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίσια, και τη 16χρονη αδερφή της, πριγκίπισσα Σοφία υποσχέθηκε πίστη στη χώρα της ενώπιον των μελών του ισπανικού κοινοβουλίου.

«Ορκίζομαι να εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, να τηρώ και να διασφαλίζω την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, να σέβομαι τα δικαιώματα των πολιτών και των Αυτόνομων Κοινοτήτων, καθώς και την πίστη στον Βασιλιά», είπε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, σύμφωνα με την ισπανική βασιλική οικογένεια.

Η Φρανσίνα Αρμενχόλ, πρόεδρος του Cortes Generales, αποδέχτηκε τον όρκο της και απάντησε: «Το ισπανικό κοινοβούλιο μόλις έλαβε τον όρκο που η Υψηλότητά σας έχει δώσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ως κληρονόμος του Στέμματος. Κυρίες και κύριοι. Ζήτω το Σύνταγμα! Ζήτω ο βασιλιάς! Ζήτω η Ισπανία!».

Η Πριγκίπισσα της Αστουρίας συνέχισε μια σημαντική παράδοση καθώς έφτασε στην ηλικία της ενηλικίωσης και ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της. Το άρθρο 61.2 του ισπανικού Συντάγματος ορίζει ότι «Ο διάδοχος, όταν συμπληρώσει το 18ο έτος, και ο Αντιβασιλέας ή οι Αντιβασιλείς όταν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, θα δώσουν τον ίδιο όρκο, καθώς και τον όρκο της πίστης στον Βασιλιά»

Ο 55χρονος βασιλιάς Φελίπε ανέλαβε την ίδια υπόσχεση στα 18α γενέθλιά του το 1986 και η μεγαλύτερη κόρη του μπορεί πλέον να ενεργεί ως αντιβασιλέας ερήμην του, ανέφερε η Daily Mail. Η τελετή ολοκληρώθηκε με πατριωτικό τρόπο, καθώς η μπάντα της Βασιλικής Φρουράς έπαιξε τον εθνικό ύμνο και ένας χαιρετισμός με 19 πυροβόλα όπλα ακούστηκε στην πλατεία του καθεδρικού ναού Almudena, όπου ο Φελίπε και η Λετίσια παντρεύτηκαν το 2004.

Στη συνέχεια η πριγκίπισσα Λεονόρ έλαβε μετάλλια από τους προέδρους του Κογκρέσου και της Γερουσίας και υπέγραψε τη δεύτερη έκδοση του Βιβλίου Τιμής του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων. Οι βασιλείς χαιρέτησαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τους αξιωματούχους και άλλους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, προτού λάβουν μέρος στη λαμπερή στρατιωτική παρέλαση.

Η πριγκίπισσα Λεονόρ, οι γονείς και η αδερφή της ταξίδεψαν στη συνέχεια στο Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, όπου ο βασιλιάς Φελίπε χάρισε στον κληρονόμο του το μενταγιόν του Βασιλικού και Διακεκριμένου Ισπανικού Τάγματος του Carlos ΙΙΙ. Η ιστορική διάκριση είναι το υψηλότερο τάγμα ιπποτισμού στην Ισπανία, που απονέμεται για την αναγνώριση της υποδειγματικής υπηρεσίας στο έθνος.

Το μενταγιόν είναι αποκλειστικά για μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και πολίτες που κατέχουν τον βαθμό του Μεγαλόσταυρου για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μόνο 25 εν ζωή Ισπανοί πολίτες (με τον αποκλεισμό της βασιλικής οικογένειας) μπορούν να λάβουν το περιδέραιο κάθε φορά.

«Από σήμερα προσφέρω τον εαυτό μου σε όλους τους Ισπανούς, τους οποίους θα υπηρετώ ανά πάσα στιγμή με σεβασμό και πίστη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια. Σε αυτήν την πολύ σημαντική ημέρα - την οποία θα θυμάμαι πάντα με συγκίνηση - σας ζητώ να με εμπιστευτείτε, καθώς έχω εναποθέσει όλη μου την εμπιστοσύνη στο μέλλον μας, στο μέλλον της Ισπανίας», είπε η πριγκίπισσα.

Και συνέχισε: «Έχω δεσμευτεί επίσημα και δημόσια στις δημοκρατικές μας αρχές και τις συνταγματικές μας αξίες, τις οποίες αναλαμβάνω πλήρως. Και έχω αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην Ισπανία ενώπιον του κοινοβουλίου, την οποία ελπίζω να ανταποδώσω με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και με το καλύτερο παράδειγμα».

Μετά την απονομή, το βασιλικό ζεύγος παρέθεσε γεύμα για περισσότερους από εκατό καλεσμένους. Η ημέρα της τελετής ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς η πριγκίπισσα Λεονόρ θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας μετά τη βασίλισσα Ισαβέλλα Β' (η οποία βασίλεψε από το 1833 έως το 1868), όταν καθίει στον θρόνο.

Μαζί θα έρθει η βασιλική ευθύνη να υπηρετήσει ως ανώτατος διοικητής των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων και η Λεονόρ ξεκίνησε την παραδοσιακή στρατιωτική της εκπαίδευσή στη Γενική Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα το καλοκαίρι.