ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Μανία για την πριγκίπισσα Λεονόρ που κλείνει τα 18 - Το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής μοναρχίας

H πριγκίπισσα Λεονόρ
H πριγκίπισσα Λεονόρ
Α.Ρ

Η Πριγκίπισσα Λεονόρ, η μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας και διάδοχος του ισπανικού θρόνου, ενηλικιώνεται αύριο (31/10) και όλα τα φώτα είναι στραμμένα επάνω της. Οι φήμες 

Η πριγκίπισσα της Ισπανίας Λεονόρ (Ελεονώρα των Αστουρίων) κλείνει αύριο (31/10) τα 18 της χρόνια και έρχεται στο προσκήνιο ως διάδοχος του θρόνου, αναλαμβάνοντας το βαρύ καθήκον να ανανεώσει την εικόνα του οίκου των Βουρβώνων, που αμαυρώθηκε από τα σκάνδαλα του παππού της Χουάν Κάρλος.

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας με τη Λεονόρ σε νηπιακή ηλικία

Τα γενέθλιά της θα εορταστούν για πρώτη φορά με μία επίσημη τελετή στο ισπανικό κοινοβούλιο, κατά την οποία θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα πριν λάβει τα μετάλλια του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Βασιλικό Παλάτι στη Μαδρίτη και οικογενειακή συγκέντρωση στο παλάτι El Pardo, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Με αφορμή την ιδιαίτερη περίσταση, η ισπανική βασιλική οικογένεια κυκλοφόρησε μια σειρά από αδημοσίευτες φωτογραφίες της πριγκίπισσας, πολλές από τις οποίες δεν είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν.

leonor.jpg
H Πριγκίπισσα Λεονόρ με τον πατέρα της, βασιλιά ΦελίπεΑΡ



Ανάμεσά τους ένα ντοκουμέντο από την πρώτη της μέρα στο σχολείο στο πλευρό των γονιών της και ένα άλλο από το 2010, όπου κρατάει το έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μόλις είχε κατακτήσει η ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών. Σε άλλες εμφανίζεται μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Σοφία.

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και μια σειρά από πρόσφατες εμφανίσεις της πριγκίπισσας ενόψει των γενεθλίων της, επιβεβαιώνουν ότι, μετά από χρόνια απουσίας απο το προσκήνιο, η γοητευτική Λεονόρ γίνεται πλέον δημόσιο πρόσωπο.

«Θα χρειαστεί το δικό της αφήγημα», λέει η βασιλική βιογράφος Carmen Remírez de Ganuza, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνδεθεί με τη δική της ψηφιακή γενιά». Τα ισπανικά μέσα παρακολούθησαν στενά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης της πριγκίπισσας σε μια στρατιωτική ακαδημία στη Σαραγόσα, όπου έχει ξεκινήσει τριετή κύκλο σπουδών.

Τον Μάιο, αποφοίτησε από το UWC Atlantic, ένα οικοτροφείο στο Vale of Glamorgan της Ουαλίας. Καθώς έλαβε το δίπλωμά της, οι συμφοιτητές της φώναζαν και επευφημούσαν και ο δάσκαλός της επαίνεσε το «αταλάντευτο πάθος της για μάθηση, για την κατανόηση των ανθρώπων και την εξερεύνηση διαφορετικών προοπτικών», καθώς και την αίσθηση του χιούμορ της. Στη συνέχεια, προήδρευσε για πρώτη φορά των δικών της βραβείων Princess of Asturias στις 20 Οκτωβρίου.



Τιμώντας άτομα από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού του Χόλιγουντ Μέριλ Στριπ και του Ιάπωνα μυθιστοριογράφου Χαρούκι Μουρακάμι, η Λεονόρ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι καταλαβαίνει πλήρως και έχει επίγνωση των καθηκόντων της και του «τι συνεπάγονται οι ευθύνες που αναλαμβάνει».

Καθώς επαίνεσε τη Στριπ, μίλησε για το πώς η ηθοποιός κατάφερε να αποβάλει τη δική της προσωπικότητα για να ενσαρκώσει ρόλους «και να το κάνει σε μια άψογη καριέρα, με ελευθερία, θάρρος και ευαισθησία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας». Η πριγκίπισσα θα μπορούσε να σκιαγραφεί τον ρόλο που βλέπει για τον εαυτό της στην πρώτη στη σειρά μίας βασιλικής οικογένειας που έχει αντιμετωπίσει σοβαρές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια.

Η «Λεονορμανία»

Το 2020, ο παππούς της Λεονόρ, Χουάν Κάρλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί έξι χρόνια νωρίτερα και είχε βυθιστεί σε οικονομικά σκάνδαλα, έφυγε από τη χώρα για να ζήσει στο Άμπου Ντάμπι. Πέρα από τη θεσμική θέση της Λεονόρ βρίσκεται ένας άλλος, λιγότερο επίσημος ρόλος ως φιγούρα που περιφέρεται γύρω από το σύμπαν των διασημοτήτων της Ισπανίας.

Ήδη γίνεται λόγος για τη «Λεονορμανία» υπό το πρίσμα του ενδιαφέροντος για το ανερχόμενο προφίλ της. Νωρίτερα φέτος, υπήρχαν φήμες ότι συνδέθηκε ρομαντικά με τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας, Πάμπλο Μαρτίν Πάες Γκαβίρα, γνωστό ως «Γκάβι».

H πριγκίπισσα Λεονόρ με τη μητέρα της ΛετίθιαΑΡ



Αυτές οι αναφορές αποδείχθηκαν ψευδείς, αλλά 'εδειξαν οτι η νεαρή πριγκίπισσα είναι ήδη μέρος της ποπ κουλτούρας. Το περιοδικό Paris Match είχε τίτλο για τα σκουλαρίκια Bulgari που είχε φορέσει στην τελετή απονομής των βραβείων Princess of Asturias. Ο δημοσιογράφος Jesús Reyes έχει γράψει ακόμη και ένα βιβλίο για τη Λεονόρ, με βάση το γούστο της στη μόδα, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχει κληρονομήσει από τη μητέρα της.

«Από τον πατέρα της, τον βασιλιά Φελίπε, έχει κληρονομήσει τη δέσμευσή της στο Στέμμα, τους εξαιρετικά ευγενικούς του τρόπους [και] το συνεχές χαμόγελο και την ευχάριστη παρουσία της», έγραψε ο Ρέγιες. Ωστόσο, μετά τα 18α γενέθλιά της, η πριγκίπισσα Λεονόρ είναι πιθανό να διαπιστώσει ότι θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καθαρά θεσμική φιγούρα, ισορροπώντας σε δύσκολα μονοπάτια.