ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στάση Μπλίνκεν εκτάκτως στην Κύπρο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στάση Μπλίνκεν εκτάκτως στην Κύπρο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατευθύνεται προς την Τουρκία, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησε επίσκεψη «έκπληξη» στη Δυτική Όχθη

Στην Κύπρο μεταβαίνει εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα και την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής προεδρίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έγραψε στο X: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας @Christodulides πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecBlinken στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή. Η συνάντηση θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα.».

Αιφνιδιαστική συνάντηση Μπλίνκεν και με τον Αμπάς

Νωρίτερα, σε έναν ακόμα αιφνιδιασμό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον Μαχμούτ Αμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Αμπάς ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να «εκτοπιστούν βίαια».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα, καθώς η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται για την κλιμακούμενη βία στα κατεχόμενα εδάφη παράλληλα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπλίνκεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ στην έναρξη του πολέμου, αλλά αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι στη Δυτική Όχθη.

Χθες, Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με βασικούς υπουργούς Εξωτερικών της Μέσης Ανατολής στην Ιορδανία - και πίεσε για υποστήριξη στον σχεδιασμό ενός μεταπολεμικού μέλλοντος για τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν προσπαθεί να δημιουργήσει υποστήριξη μεταξύ των κορυφαίων αραβικών εθνών που παραμένουν επιφυλακτικά καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί σήμερα την Τουρκία, ενώ αύριο αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Σχετικές ειδήσεις