ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Κίνα: Κατέρρευσε δεύτερο γυμναστήριο σε λίγους μήνες εν μέσω χιονοθύελλας - 3 νεκροί

Κατέρρευσε δεύτερο γυμναστήριο στην Κίνα
Κατέρρευσε δεύτερο γυμναστήριο στην Κίνα

Συναγερμός στην Κίνα μετά την κατάρρευση δεύτερου γυμναστηρίου σε λίγους μήνες στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

Οι Κινέζοι έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία στο διαδίκτυο μετά την κατάρρευση ενός άλλου γυμναστηρίου στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, το δεύτερο μέσα σε μήνες. Η κατάρρευση το βράδυ της Δευτέρας (6.11) σκότωσε τρία άτομα και σημειώθηκε μετά από ημέρες ασυνήθιστα κρύου καιρού και χιονόπτωσης.

Τα στοιχεία των θυμάτων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά τη στιγμή της τραγωδίας αναφέρθηκε οτι βρίσκονταν παιδιά μέσα στο κτήριο. Το διαδικτυακό βίντεο έδειξε διασώστες να περνάνε μέσα από χιονισμένα τσιμεντένια ερείπια σε ένα γήπεδο μπάσκετ για να βρουν επιζώντες.

Ένα άλλο βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια γυναίκα σε έναν παγωμένο δρόμο, να τρέχει προς το κτήριο φωνάζοντας: «Γιε μου! Ο γιος μου είναι εκεί μέσα» Την Τρίτη, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι τρεις σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά μέσα στο Γυμναστήριο Yuecheng στην πόλη Jiamusi.

Οι αρχές είπαν ότι είχαν συλλάβει έναν υπεύθυνο του γυμναστηρίου- και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την κατάρρευση του δεύτερου ορόφου. Καθώς η είδηση της καταστροφής διαδόθηκε στο Διαδίκτυο, πολλοί έκαναν άμεσες συγκρίσεις με μια άλλη κατάρρευση γυμναστηρίου στην επαρχία νωρίτερα φέτος, η οποία σκότωσε 11 άτομα.

Τον Ιούλιο, η τσιμεντένια οροφή ενός σχολικού γυμναστηρίου στην πόλη Qiqihar κατέρρευσε μετά από μέρες έντονης βροχόπτωσης. Οι αρχές δήλωσαν ότι η στέγη είχε βαρύνει από οικοδομικά υλικά που άφησαν εργολάβοι και διενήργησαν ελέγχους σε άλλα κτήρια στην περιοχή μετά την τραγωδία.

Έντρομοι πολίτες ζητούσαν απαντήσεις - με την καταστροφή στην πόλη Jiamusi να είναι κορυφαία αναζήτηση στο Weibo, όπου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,3 δισεκατομμύρια προβολές. «Η κατάρρευση του γηπέδου στο Qiqihar δεν ήταν πολύ καιρό πριν, και μετά από αυτό έγιναν έλεγχοι παντού - τι έκαναν οι έλεγχοι; Αυτή είναι μια προφανής ανθρωπογενής καταστροφή», έγραψε ένας χρήστης σε ένα σχόλιο που συγκέντρωσε περισσότερους από 9.000 «like»

«Ξανά στην ίδια επαρχία, ξανά γήπεδο. Άσχημη ποιότητα, έργο δολοφόνου», έγραψε ένας άλλος χρήστης. Οι αρχές δεν είπαν αμέσως μετά εάν το Γυμναστήριο Yuecheng υποβλήθηκε σε ελέγχους μετά το περιστατικό του Ιουλίου. Ωστόσο, ένας έλεγχος του BBC στον λογαριασμό WeChat των αρχών της περιφέρειας έδειξε μια ανάρτηση που ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο ασφαλείας στο στάδιο τον Ιούλιο.

Διαδικτυακά, οι ντόπιοι ζήτησαν από τις αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιθεωρήσεων σε μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις στην επαρχία. «Ελπίζω ότι οι αρχές θα ελέγξουν αυτά τα γήπεδα και θα αποφύγουν άλλες τραγωδίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ένα σχόλιο.

Το Χεϊλονγκτζιάνγκ είναι η βορειότερη επαρχία της Κίνας και βρίσκεται στο τμήμα του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας που τις τελευταίες ημέρες μάχεται με ένα ξαφνικό κρύο. Η σφοδρή χιονοθύελλα που ανάγκασε σχολεία να κλείσουν και προκάλεσε δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων και τρένων. Οι αρχές συνέστησαν στους ντόπιους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους υπό τις προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αναμένονται περισσότερες συνθήκες χιονοθύελλας στην περιοχή και προειδοποίησαν για παγωμένους δρόμους και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.