ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Οι εισαγγελείς μπέρδεψαν τους δύο «Κόστα» - Λάθος των Αρχών οδήγησε στο πολιτικό χάος

O Aντόνιο Κόστα
O Aντόνιο Κόστα
ΑΡ

Νέα αναταραχή στην Πορτογαλία μετά την είδηση οτι οι εισαγγελείς μπέρδεψαν το όνομα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με εκείνο του υπουργού Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα στα πρακτικά της υπόθεσης που οδήγησαν στην εκτεταμένη έρευνα διαφθοράς. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησε η μάχη διαδοχής

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, μετά την είδηση-βόμβα ότι οι εισαγγελείς μπέρδεψαν το όνομα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, με τον υπουργό Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα, σε μία από τις απομαγνητοφωνήσεις που οδήγησαν στην έρευνα για την υπόθεση «Οperation Influencer» που συγκλονίζει τη χώρα.

Ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό έκανε λόγο για μία ακόμη απόδειξη οτι η κανονική πολιτική δημόσια διαδικασία έχει αλλοιωθεί. Το δίκτυο SIC Notícias ωστόσο τόνισε ότι το μπέρδεμα αναφέρεται μόνο σε μία από τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες εμφανίστηκε το όνομα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, ένας δικηγόρος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση σκανδάλου διαφθοράς αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά την ανάκριση και είπε ότι οι εισαγγελείς αναγνώρισαν το λάθος τους. Οι ανακριτές διέταξαν τις επιδρομές και τις συλλήψεις για φερόμενες κακοτεχνίες, διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και επιρροή που σχετίζονται με παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία και για ένα πράσινο εργοστάσιο υδρογόνου και κέντρο δεδομένων στο Σίνες, στη νότια ακτή της χώρας.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας το 2015, παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 7 Νοεμβρίου μετά από έρευνα για εικαζόμενες παρατυπίες που διέπραξε η σοσιαλιστική κυβέρνησή του κατά τη διαχείριση των παραπάνω έργων. Ο Σοσιαλιστής πολιτικός αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή και τόνισε οτι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.

Δήλωσε επίσης πρόθυμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Οι εισαγγελείς συνέλαβαν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επιτελάρχη του Κόστα, χθες όμως οι αρχές απελευθέρωσαν τους κατηγορούμενους με την Εισαγγελία να σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Ο ανακριτής που διέταξε την απελευθέρωση των κατηγορουμένων που κρατούνταν για έξι ημέρες στην επιχείρηση Influencer θεωρεί ότι οι υποψίες που παρουσιάζει το Υπουργείο σχετικά με την πίεση που φέρεται να ασκήθηκε στον πρωθυπουργό Κόστα είναι αβάσιμες, τουλάχιστον προς το παρόν» έγραψε η εφημερίδα Publico.

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ζήτησε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Ωστόσο, είπε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μόνο μετά την τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024, που αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου.

Η κούρσα διαδοχής στους Σοσιαλιστές

Ο πρόεδρος αρνήθηκε επίσης το σχέδιο του Κόστα να καλέσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο να τον αντικαταστήσει ως πρωθυπουργό. Ο Σεντένο αντιμετώπισε κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης για την πολιτική του ανεξαρτησία και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προηγουμένως αμφισβητήσει τη μετακίνηση του Σεντένο από το υπουργείο Οικονομικών στην κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Κόστα ως πρωθυπουργού

Ο πρώην υπουργός Υποδομών της Πορτογαλίας, Πέδρο Νούνο Σάντος, 46 ετών, συμμετείχε στην κούρσα τη Δευτέρα για να γίνει αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις επερχόμενες γενικές εκλογές, μετά την παραίτηση του σημερινού αρχηγού και πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα εν μέσω έρευνας για διαφθορά.

H δημοτικότητά του επλήγη μετά την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2022 σε ένα σκάνδαλο σχετικά με μια αποζημίωση απόλυσης από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, θεωρείται ωστόσο το φαβορί . «Ξέρουν τα λάθη μου και τα σημάδια μου... όσοι δεν κάνουν πράγματα και δεν παίρνουν αποφάσεις σπάνια κάνουν λάθη», είπε το σαββατοκύριακο στην έδρα του Σοσιαλιστικού κόμματος καθώς οι υποστηρικτές τον χειροκροτούσαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Καρνέιρο, 52 ετών, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι υποψήφιος λέγοντας ότι «είχε επίγνωση του μεγέθους της πρόκλησης«. Ο Καρνέιρο, που θεωρείται μετριοπαθής υποψήφιος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των πορτογαλικών κοινοτήτων το 2015-2019 προτού διοριστεί υπουργός τον Μάρτιο του 2022.