ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Ταυτοποιήθηκε 5χρονη που είχε βρεθεί σε χωματερή το 1988 - Συνελήφθη η μητέρα της

To κοριτσάκι που δολοφονήθηκε πριν απο 3 δεκαετίες στις ΗΠΑ
To κοριτσάκι που δολοφονήθηκε πριν απο 3 δεκαετίες στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μια 56χρονη γυναίκα από την Τζόρτζια συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος σχεδόν 35 χρόνια αφότου βρέθηκε νεκρή η 5χρονη κόρη της, ανακοίνωσαν οι Αρχές

Η δικαιοσύνη έλαμψε τρεις και πλέον δεκαετίες μετά από ενα έγκλημα που είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ, με θύμα ένα 5χρονο κοριτσάκι. Η μικρή ήταν επί δεκαετίες γνωστή ως «Baby Jane Doe» (όνομα που δίνεται συνήθως σε θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί) από τότε που τα λείψανά της βρέθηκαν σε μια παράνομη χωματερή κοντά στο Millwood της Τζόρτζια στις 21 Δεκεμβρίου του 1988, όπως αποκάλυψε χθες ο ειδικός πράκτορας του Γραφείου Έρευνας της Τζόρτζια Τζέισον Σικράιστ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το πτώμα της μικρής, τυλιγμένο σε μια κουβέρτα είχε τοποθετηθεί σε ένα ντουλάπι τηλεόρασης, σφραγισμένο με τσιμέντο!

Το παιδί αναγνωρίστηκε ως Kενιάτα Όντομ, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές, ενώ η μητέρα της, Έβελιν Όντομ, και ο 61χρονος Ούλιστερ Σάντερς, σύντροφος της την εποχή του θανάτου του παιδιού, συνελήφθησαν και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Η Baby Jane Doe δεν είναι πλέον ανώνυμη, δεν είναι άγνωστη. Tο μωρό που πετάχτηκε σε ένα σωρό σκουπιδιών έχει εντοπιστεί και εργαζόμαστε για να αποδώσουμε δικαιοσύνη στη μνήμη της», είπε ο Σικράιστ.

Ένας ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα το 1988 ότι ο τρόπος θανάτου του κοριτσιού ήταν ανθρωποκτονία, αλλά η αιτία θανάτου δεν προσδιορίστηκε ποτέ. Οι ερευνητές αρχικά δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το παιδί όταν βρέθηκαν τα λείψανά του, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν ταίριαζε με καμία από τις τοπικές αναφορές για εξαφανισμένα παιδιά και οι ερευνητές ακολούθησαν εκατοντάδες στοιχεία και συμβουλές χωρίς επιτυχία.

Ένα από τα βασικά στοιχεία ήταν η ανακάλυψη μιας εφημερίδας Albany Herald, σχεδόν 100 μίλια μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της Baby Jane Doe. Το 2019, οι πράκτορες εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος για να ταυτοποιήσουν το κορίτσι, ανέφεραν οι αρχές. Προσδιόρισαν ότι ένα συγκεκριμένο γενεαλογικό δέντρο από την περιοχή του Όλμπανι ήταν πιθανό να σχετίζεται με το κορίτσι και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

H Kενιάτα Όντομ σκοτώθηκε στη γενέτειρά της, το Όλμπανι της Τζόρτζια, προτού το σώμα της πεταχτεί 110 μίλια μακριά έξω από την πόλη Γουέικρος, είπε ο πράκτορας του Γραφείου Έρευνας της Τζόρτζια, Τζέισον Σίκριστ. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε σπασμένα έπιπλα και άλλα σκουπίδια που είχαν αφεθεί στο δάσος στις 21 Δεκεμβρίου 1988, από έναν άνδρα που εντόπισε ένα ντουλάπι τηλεόρασης γεμάτο με μπετόν.

Τηλεφώνησε στο γραφείο του σερίφη, με τους αξιωματικούς να φτάνουν την ίδια μέρα και να ξεκινούν μια έρευνα που θα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδη για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι αξιωματικοί έκαναν για άλλη μια φορά δημόσια έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία, προσφέροντας αμοιβή ύψους 5.000 δολαρίων. Μία γυναίκα τηλεφώνησε πριν απο λίγους μήνες και έδωσε μία πληροφορία, είπε

«Ήξερε ότι υπήρχε ένα παιδί που είχε χαθεί και ότι η μητέρα της είπε ότι το παιδί είχε πάει να ζήσει με τον πατέρα της. Αυτό το άτομο δεν πίστεψε ποτέ πραγματικά αυτή την ιστορία». Αυτή η συμβουλή σε συνδυασμό με την πληροφορία, βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν τελικά τη νεαρή Kενιάα και να απαγγελθούν κατηγορίες για τον θάνατό της.

Δεν σχολίασε το πιθανό κίνητρο ή το πώς πέθανε το κορίτσι, αν και τα ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι το παιδί πέθανε αφού τα πόδια της βυθίστηκαν σε καυτό νερό. Ο εισαγγελέας Γκρεγκ Έντουαρντς δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στοιχεία πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία που θα κάνουν να λάμψει η δικαιοσύνη για την Κενυάτα.