ΚΟΣΜΟΣ

Τζίμι Κάρτερ: Απαρηγόρητος μετά τον θάνατο της Ρόζαλιν - Ο γάμος 77 ετών και η αγαπημένη τους φράση

To ζεύγος Κάρτερ
To ζεύγος Κάρτερ
ΑΡ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ αποκάλεσε την αείμνηστη σύζυγό του Ρόζαλιν «σύντροφο σε όλα» μετά τον θάνατό της πρώην πρώτης κυρίας στα 96 της χρόνια

Στον απόηχο του θανάτου της αγαπημένης του συζύγου Ρόζαλιν Κάρτερ, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μίλησε με θλίψη για τον πολυετή γάμο τους. «Όσο η Ρόζαλιν ήταν στον κόσμο, πάντα ήξερα ότι κάποιος με αγαπούσε και με στήριζε», είπε ο πρώην πρόεδρος, του οποίου ο γάμος 77 ετών με τη Ρόζαλιν ήταν ο μεγαλύτερος από κάθε πρώτο ζευγάρι στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Ρόζαλιν, η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθανε σε ηλικία 96 ετών το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι της στο Πλάινς της Τζόρτζια. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ιδρύματος Carter Center, πέθανε «ειρηνικά, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της». Σε μια συνοδευτική δήλωση, ο πρώην Πρόεδρος Κάρτερ, 99 ετών, είπε: «Η Ρόζαλιν ήταν ισότιμη σύντροφός μου σε ό,τι κατάφερα ποτέ. Μου έδωσε σοφή καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν τη χρειαζόμουν. Όσο η Ρόζαλιν ήταν στον κόσμο, πάντα ήξερα οτι κάποιος με αγαπούσε και με στήριζε».

Η πρώην πρώτη κυρία είχε διαγνωστεί με άνοια τον Μάιο και εισήλθε σε ξενώνα παρηγορητικής φροντίδας την Παρασκευή. Ο Τζίμι τερμάτισε την ιατρική παρέμβαση τον Φεβρουάριο εν μέσω των δικών του προκλήσεων υγείας και παραμένει σε νοσηλεία στο σπίτι. Καθώς η πολιτική σταδιοδρομία του συζύγου της απογειωνόταν, η Ρόζαλιν υπηρέτησε ως ένθερμος συνήγορος και σύμβουλός του και αργότερα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προώθηση της ψυχικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της από το 1977 έως το 1981, υπηρέτησε ως επίτιμη πρόεδρος της Επιτροπής Προέδρου για την Ψυχική Υγεία, βοηθώντας τελικά να περάσει η ψήφιση του νόμου για τα συστήματα ψυχικής υγείας το 1980. Ήταν επίσης προστάτης των τεχνών.

Για πάντα αγαπημένοι, η πρώην πρώτη κυρία και πρώην πρόεδρος επινόησαν μια γλυκιά φράση που μοιράστηκαν μεταξύ τους το «ILYTG». «Σ’ αγαπώ για τα καλά» (I love you the goodest) Αυτό έλεγαν η μητέρα και ο μπαμπάς μου συνέχεια, και το συνέχισα με τη Ρόζα», είπε ο 39ος πρόεδρος του έθνους στο PEOPLE το 2014. «Τώρα όλα τα παιδιά μας κάνουν το ίδιο πράγμα – ILYTG στο τηλέφωνο ή στα email. Γενικά απλώς βάζουν τα αρχικά».