ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ινδία: Γιατί καθυστερεί η διάσωση των εγκλωβισμένων εργατών - Πότε θα βγουν στο φως

Aγωνία για τους εγκλωβισμένους εργάτες στην Ινδία
Aγωνία για τους εγκλωβισμένους εργάτες στην Ινδία
ΑΡ

Ινδία: Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής καθυστερεί τη διάσωση παγιδευμένων εργαζομένων στη σήραγγας του Ουταραχάντ. Τα μέλη της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα από τους εγκλωβισμένους

Η επιχείρηση για τη διάσωση 41 εργαζομένων που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε μια σήραγγα στην πολιτεία Ουταραχάντ της Ινδίας συνεχίζεται, μετά από πρόσκρουση σε εμπόδιο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ελπίζουν να απελευθερώσουν τους εργαζόμενους τις επόμενες 10-12 ώρες, εάν τα πράγματα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα στη σήραγγα από τις 12 Νοεμβρίου, αφού ένα τμήμα της υποχώρησε λόγω κατολίσθησης. Την Τετάρτη (22.11), η επιχείρηση για τη διάσωσή τους βρήκε εμπόδιο, αφού μια μηχανή γεώτρησης συνάντησε μια μεταλλική κατασκευή που δεν μπορούσε να κόψει.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί κόφτες για να τεμαχίσουν το εμπόδιο, γεγονός που καθυστέρησε την εργασία κατά περίπου έξι ώρες. Οι διασώστες είχαν τρυπήσει τα τρία τέταρτα των συντριμμιών που παγίδευαν τους εργάτες και οι ελπίδες ήταν μεγάλες ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανασυρθούν μέχρι σήμερα το πρωί (23.11)

«Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και δεν υπάρξουν εμπόδια, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διάσωση μέχρι απόψε», δήλωσε στο BBC Hindi, ο Aτούλ Καρουάλ, γενικός διευθυντής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών (NDRF).

Οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπόδια που θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο τους. «Θα βγάλουμε αυτούς τους άνδρες έξω», είπε. Οι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με τους εγκλωβισμένους άνδρες λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της σήραγγας. Τους τροφοδοτούσαν με οξυγόνο, ξηρά σνακ και νερό μέσω αγωγού που είχε τοποθετηθεί για την παροχή νερού στη σήραγγα για οικοδομικές εργασίες. Επίσης, επικοινωνούν τακτικά μαζί τους και λαμβάνουν ενημερώσεις για την υγεία τους.

Φίλοι και συγγενείς των εργαζομένων περιμένουν με αγωνία και ρωτούν γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η διάσωσή τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μερικοί από αυτούς μπόρεσαν να πάρουν μια γεύση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω μιας ενδοσκοπικής κάμερας που είχε τοποθετηθεί μέσα στο τούνελ.

Μέλη των σωστικών συνεργείων λένε οτι έχουν καλή διάθεση, καθώς ξέρουν οτι σύντομα θα βγουν στο φως. Οι αρχές εργάζονται για να στείλουν πολλαπλούς σωλήνες διαφορετικού πλάτους μέσα από το κατ' εκτίμηση τοίχος συντριμμιών μήκους 60 μέτρων για να δημιουργήσουν μια μικροσήραγγα μέσω της οποίας μπορούν να βγουν οι εργαζόμενοι.

Εργάζονται μέρα και νύχτα για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, όμως η επιχείρηση συνάντησε αρκετές καθυστερήσεις και εμπόδια λόγω χαλαρού εδάφους, σκληρού βράχου και πτώσης συντριμμιών.

Ένα αμερικανικής κατασκευής γεωτρύπανο έφθασε από την άλλη άκρη της χώρας για να προχωρήσει μέσα από τα συντρίμμια, αφού οι εκσκαφείς δεν κατάφεραν να καθαρίσουν το παχύ ανάχωμα από χώμα και βράχους. Το ισχυρό εργαλείο έχει έναν σπειροειδή άξονα στο άκρο του που περιστρέφεται για να απομακρύνει το χώμα και τις πέτρες και να μπει στο έδαφος.

Μόλις ο τελικός σωλήνας διάσωσης φτάσει στους εργαζόμενους, θα σταλεί ένας γιατρός για να ελέγξει την κατάστασή τους. Ασθενοφόρα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα έξω από το τούνελ. Οι αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να ανασυρθούν οι εργαζόμενοι έξω και να μεταφερθούν στο κοντινό νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.