ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: 41 εργάτες κάτω από τη Γη εδώ και 8 ημέρες - Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωσή τους

Τεράστιο έργο απεγκλωβισμού σε τούνελ στην Ινδία
Τεράστιο έργο απεγκλωβισμού σε τούνελ στην Ινδία
ΑΡ

Νέες προσπάθειες για τη διάσωση 41 εργαζομένων που έχουν παγιδευτεί σε σήραγγα στην Ινδία

 

Οι διασώστες στην Ινδία αναζητούν νέες επιλογές για να σώσουν 41 εργάτες που έχουν παγιδευτεί σε μια σήραγγα εδώ και οκτώ ημέρες. Οι ειδικοί άλλαξαν πλάνο καθώς οι εργασίες για την ώθηση μεταλλικών σωλήνων μέσω του τοίχου των συντριμμιών σταμάτησαν και οι ομάδες διάσωσης αποσύρθηκαν όταν ακούστηκε ένας ήχος σπασίματος από τη σήραγγα την Παρασκευή (17.11)

Οι αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν δύο παράλληλες σήραγγες που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια «οδό διαφυγής» στους εργαζόμενους. Η υπό κατασκευή σήραγγα στο Ουταραχάντ υποχώρησε μετά από κατολίσθηση.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της 12ης Νοεμβρίου στην περιοχή Ουταρκάσι της πολιτείας. Η επαφή με τους εγκλωβισμένους άνδρες έγινε αμέσως μετά και έκτοτε τους παρέχεται οξυγόνο, τροφή και νερό. Εξηγώντας την τελευταία προσπάθεια διάσωσης, ο Γραμματέας Διαχείρισης Καταστροφών του Ουταραχάντ, Ραντζίτ Σίνχα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ότι «εργάζονταν σε δύο πλευρικές σήραγγες δίπλα στο κύριο τούνελ για διαφυγή».

Μέχρι στιγμής, οι διασώστες έχουν πραγματοποιήσει γεώτρηση προς τα μέσα από το στόμιο της σήραγγας. Τώρα γίνονται επίσης προσπάθειες για διάτρηση από άλλη πλευρά της σήραγγας για να φτάσουν στους εργάτες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Αυτοκινητοδρόμων και Οδών Νιτίν Γκάντκαρι επισκέφτηκε το σημείο την Κυριακή και είπε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης μπορεί να συνεχιστούν για «δύο έως τρεις ημέρες». Εξηγώντας ότι η εργασία στο έδαφος των Ιμαλαΐων ήταν περίπλοκη, είπε ότι αυτή τη στιγμή τίθενται σε λειτουργία δύο μηχανές γεώτρησης με τρυπάνια. Το πρώτο μηχάνημα λειτουργούσε καλά στο μαλακό χώμα, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα όταν ήρθε σε επαφή με βράχους, είπε, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί είχαν λύσει αυτό το πρόβλημα.

Το εκτυλισσόμενο δράμα της αποστολής διάσωσης

Το Σάββατο, υπήρξε μια οργισμένη σύγκρουση μεταξύ των οικογενειών των εγκλωβισμένων εργαζομένων και εκείνων που επιβλέπουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Οι οικογένειες είχαν επίσης πραγματοποιήσει διαμαρτυρία νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από τους αξιωματούχους να επισπεύσουν τη γεώτρηση.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, εν τω μεταξύ, διαβεβαίωσε τις οικογένειες ότι «οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί διασώστες εργάζονται απρόσκοπτα» για να σώσουν τους εργαζόμενους. «Το ηθικό των εγκλωβισμένων εργαζομένων θα πρέπει να διατηρηθεί», είπε. Η σήραγγα Σιλκιάρα στο Ουταρκάσι είναι μέρος του φιλόδοξου έργου αυτοκινητόδρομου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ διάσημων σημείων προσκυνήματος στο Ουταραχάντ.

Η ορεινή πολιτεία, όπου βρίσκονται πολλές κορυφές και παγετώνες των Ιμαλαΐων, φιλοξενεί μερικές από τις πιο ιερές τοποθεσίες για τους Ινδουιστές.