ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Χαμογελαστός σε «πάρτι» για την εκτόξευση δορυφόρου μαζί με την κόρη του

O Kιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του
O Kιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε το παρών μαζί με την κόρη του σε μία γιορτή για επιστήμονες και τεχνικούς που κατάφεραν να θέσουν σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες

Η ομάδα που έφερε σε πέρας με επιτυχία την εκτόξευση του κατασκοπευτικού δουρφόρου στη Βόρεια Κορέα «γιόρτασε» σε συμπόσιο με τον Kιμ Γιονγκ Ουν και την κόρη του Τζου Άε. Ο δικτάτορας εμφανίστηκε με την κόρη του σε γιορτή για επιστήμονες και τεχνικούς που τελικά έστειλαν το Malligyong-1 στο διάστημα μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε μια «νέα εποχή μιας διαστημικής δύναμης» με την τρίτη πετυχημένη απόπειρα μετά από δύο αποτυχίες τον Μάιο και τον Αύγουστο. Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγκγιάνγκ δείχνουν τον Κιμ να επαινεί επιστήμονες και εργαζόμενους από την Εθνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (Nata) ενώ συνοδεύεται από την κόρη του. Φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο παλτό, ένας χαμογελαστός Kιμ εθεάθη να γνέφει στους ένστολους εργάτες, οι οποίοι φαινόταν όλοι να επευφημούν με ενθουσιασμό τον ίδιο και τη συνοδό του.

Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας είναι σημαντική εξέλιξη για το απομονωμένο έθνος, ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία του. Τα κρατικά μέσα δημοσίευσαν εικόνες του Kιμ να απολαμβάνει μια δεξίωση με εργάτες της Nata, κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, την κόρη του, αλλά και τη σύζυγό του, Ρι Σολ Τζου. Τα μέλη της οικογένειας και άλλοι παρευρισκόμενοι στη δεξίωση εθεάθησαν να φορούν ασορτί μπλουζάκια που έγραφαν «Nata» στα αγγλικά.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι «επευφημούσαν με ενθουσιασμό εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στον σπουδαίο ηγέτη που τελικά εξασφάλισε την επιτυχημένη εκτόξευση», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο KCNA. Ο Κιμ έδειξε «πατρική αγάπη για τους διαστημικούς επιστήμονες», πρόσθεσε.

Μέσα σε λίγες ώρες από την εκτόξευση, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης της εξέταζε ήδη εικόνες αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ. Καμία τέτοια εικόνα δεν έχει έρθει στο φως δημόσια. Η εκτόξευση ήταν «μια πλήρης άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα», είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εθνική διαστημική υπηρεσία, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος θα βοηθούσε στην προστασία του Βορρά από «επικίνδυνες και επιθετικές κινήσεις εχθρικών δυνάμεων», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν πρωτοπόρος «μια νέα εποχή μιας διαστημικής δύναμης». Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχής, αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν ο δορυφόρος λειτυργεί όπως ισχυρίζεται ο Βορράς.

Μετά την εκτόξευση της Τρίτης, η Νότια Κορέα ανέστειλε εν μέρει μια πενταετή στρατιωτική συμφωνία με τον Βορρά και ανέπτυξε «μέσα επιτήρησης και αναγνώρισης» στα σύνορα. Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Σεούλ «απερίσκεπτες» και είπε ότι θα αναστείλει επίσης πλήρως τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεσμευτεί ποτέ ξανά» από αυτή.

Οι ειδικοί είπαν ότι η τοποθέτηση ενός λειτουργικού κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά θα βελτιώσει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Βόρειας Κορέας, ιδιαίτερα πάνω από τη Νότια Κορέα, και θα παρείχε κρίσιμα δεδομένα σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση.