ΚΟΣΜΟΣ

Τι άφησε πίσω της η γεωμαγνητική καταιγίδα - Σε ζωηρά χρώματα ο ουρανός της Αθήνας

Τι άφησε πίσω της η γεωμαγνητική καταιγίδα - Σε ζωηρά χρώματα ο ουρανός της Αθήνας
AP

Η γεωμαγνητική καταιγίδα έφτασε στο επίπεδο 5, δηλαδή «ακραίο»

Ο πλανήτης Γη συνεχίζει να επηρεάζεται από μια ιστορική γεωμαγνητική καταιγίδα που ανάλογη δεν έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες.

Ο ουρανός γέμισε με ζωηρά χρώματα πράσινου, ροζ και μωβ από το βόρειο σέλας στις ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής, αφού μια τεράστια ηλιακή κηλίδα εκτόξευσε ηλιακές εκλάμψεις, οδηγώντας σε δραστηριότητα γεωμαγνητικής καταιγίδας που έφτασε στο επίπεδο 5, δηλαδή «ακραίο».

Έπειτα από μια σύντομη πτώση στα επίπεδα 3 και 4, η ηλιακή δραστηριότητα επανενεργοποιήθηκε το Σάββατο και οι καταιγίδες επέστρεψαν στο επίπεδο 5, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος (SWPC) της NOAA. Το SWPC ισχυρίστηκε ότι μια άλλη σειρά από αντίστοιχες καταιγίδες αναμένεται να φτάσουν στη Γη το απόγευμα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, μέλη της επιστημονικής κοινότητας ισχυρίζονται ότι το βόρειο σέλας μπορεί να είναι ορατό από το βράδυ της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μεγάλο μέρος του βόρειου μισού των ΗΠΑ και ίσως μέχρι την Αλαμπάμα αλλά και τη Βόρεια Καλιφόρνια.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει για τους αστροναύτες.

Το βόρειο σέλας στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Θοδωρή Κολυδά το βόρειο σέλας έκανε την εμφάνισή του και στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης βόρειου σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η χθεσινή ήταν η 13η.

*Με πληροφορίες από foxweather

Σχετικές ειδήσεις