ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία: Θα χρεώνει τους τουρίστες 5 ευρώ σε περιόδους αιχμής - «Φρένο» στον υπερτουρισμό

Η Βενετία βάζει φρένο στον υπερτουρισμό
Η Βενετία βάζει φρένο στον υπερτουρισμό
ΑΡ

Η Βενετία θα αρχίσει να χρεώνει τους τουρίστες 5 ευρώγια την είσοδό τους στην πόλη σε περιόδους αιχμής, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο συνωστισμός. Η χρέωση θα ισχύει για τα Σαββατοκύριακα αιχμής από το 2024

Η Βενετία αποκάλυψε το τελευταίο της σχέδιο για τη μείωση του συνωστισμού σε ένα πρώτο στο είδος του πείραμα που θα χρεώνει τους επισκέπτες για την είσοδό τους σε μία πόλη.

Οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα χρεώσουν στους τουρίστες πέντε ευρώ για να επισκεφθούν την πλωτή πόλη κατά τις ώρες αιχμής το 2024. Αυτό περιλαμβάνει και τις 29 ημέρες από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Σαββατοκύριακων, ωστόσο το τέλος θα καταβάλλεται μόνο κατά τις ώρες αιχμής από τις 8.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που έρχονται στη Βενετία για ένα δείπνο ή μια συναυλία δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν.

Τα σχέδιο, που ονομάζεται πρόγραμμα «συμβολής τουριστών», θα επικεντρωθεί στη μείωση του πλήθους, αλλά θα τεθεί επίσης σε ισχύ για να ενθαρρύνει μεγαλύτερης διάρκειας επισκέψεις και να βελτιώσειτην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η Βενετία, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, δεν εντάχθηκε στον κατάλογο των απειλούμενων περιοχών με εξαφάνιση της υπηρεσίας του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος λόγω της απειλής που προκαλεί ο υπερτουρισμός στο ευαίσθητο οικοσύστημά της.

Συμφωνήθηκε ότι θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη λίστα, αρκεί να εισάγει αυτό το νέο τέλος εισόδου. Ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro τόνισε ότι το τέλος δεν είναι ένας νέος τουριστικός φόρος ή μια προσπάθεια να αποκομίσουμε επιπλέον έσοδα, αλλά «η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε την πόλη πιο βιώσιμη».

Ισχύουν πολλές εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων για κατοίκους και επισκέπτες, φοιτητές και εργαζόμενους που έχουν γεννηθεί στη Βενετία, καθώς και για τουρίστες που έχουν κρατήσεις ξενοδοχείων ή άλλων καταλυμάτων. Από τις 16 Ιανουαρίου, μέσα από τον ιστότοπο www.cda.ve.it, οι επισκέπτες θα μπορούν να «κρατήσουν» τη μέρα τους στη Βενετία. Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα πληρώνουν πέντε ευρώ και θα λαμβάνουν έναν κωδικό που στη συνέχεια θα ελέγχεται σε επτά σημεία πρόσβασης στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Αφού τα lockdown της Covid-19 κατέστρεψαν την τουριστική βιομηχανία της Βενετίας, η πόλη με τα στενά σοκάκια και τα γραφικά κανάλια προσπαθεί να επανεξετάσει τη σχέση της με τους επισκέπτες με πιο βιώσιμο τρόπο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να δώσει κίνητρα στους κατοίκους της να μείνουν στη θέση τους.