ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση – ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών το 2022

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αύξηση – ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών το 2022
AP.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν για όγδοη διαδοχική χρονιά.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν πέρυσι το ποσό – ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με σημερινή (30/11) ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ, EDA).

Πρόκειται για την 8η διαδοχική χρονιά αύξησης των συγκεκριμένων δαπανών για τις χώρες της Ένωσης, ενόσω μερικές από εκείνες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, έξι κράτη από τα «27» αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές τους δαπάνες το 2022, ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες μόλις κατά 0,7%.

Συνολικά, τα κράτη της Ένωσης αφιέρωσαν 1,5% του ΑΕΠ στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι 22 χώρες της Ένωσης είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Περίπου 58 δισ. ευρώ αφιερώθηκαν στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ανέφερε επίσης ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες στους κόλπους της Ένωσης.

Παρά τους αυξημένους αριθμούς, οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς, ώστε να αντιμετωπισθεί η ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως, αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει ανέφικτος, πλέον.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μία πολύ πιο απαιτητική εποχή», επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ωστόσο εντοπίζονται «σημαντικές ελλείψεις» σε όρους αμυντικής ικανότητας και «συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε» σε σύγκριση με άλλες χώρες σ’ αυτόν τον τομέα, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η Ρωσία έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της.

Ο Οργανισμός Άμυνας, εντούτοις, τόνισε ότι οι δαπάνες –που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και την ανάπτυξη όσον αφορά την άμυνα– ήταν μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ το 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις