ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανησυχία ότι θα καταρρεύσει ο κεκλιμένος πύργος της Μπολόνια

Ιταλία: Ανησυχία ότι θα καταρρεύσει ο κεκλιμένος πύργος της Μπολόνια
UNSPLASH.

Ο μεσαιωνικός πύργος Garisenda της Μπολόνια είναι κλειστός για το κοινό, εξαιτίας φόβων ότι θα καταρρεύσει.

Ανησυχία έχει προκληθεί στη Μπολόνια της Ιταλίας, για το γεγονός ότι ο πασίγνωστος πύργος Garisenda, ο οποίος γέρνει όσο ο διάσημος πύργος στην Πίζα, κινδυνεύει από κατάρρευση.

Οι αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν ένα φράγμα ύψους 5 μέτρων γύρω από τον πύργο του 12ου αιώνα, ώστε να συγκρατήσει τα συντρίμμια σε περίπτωση πτώσης. Ο πύργος των 47 μέτρων γέρνει υπό γωνία τεσσάρων μοιρών και οι ιθύνοντες έχουν εντοπίσει μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κλίσης. Το δημοτικό συμβούλιο επεσήμανε ότι η κατάσταση ήταν «εξαιρετικά κρίσιμη».

Ο πύργος Garisenda είναι ένας από τους δύο πύργους που κυριαρχούν στον ορίζοντα της Μπολόνιας. Ο άλλος, ο Asinelli, έχει περίπου διπλάσιο ύψος και επίσης γέρνει, αν και όχι τόσο επικίνδυνα και είναι συνήθως ανοιχτός για τους τουρίστες.

Οι πύργοι χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, αν και το ύψος του Garisenda μειώθηκε τον 14ο αιώνα, επειδή είχε ήδη αρχίσει να κλίνει. Ο πύργος αναφέρεται στη Θεία Κωμωδία του Δάντη.

Ο πύργος έκλεισε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αφού οι αισθητήρες εντόπισαν τις αλλαγές στην κλίση του και οι επιθεωρητές αποκάλυψαν αλλοίωση στα υλικά της βάσης του. Το συμβούλιο εκκίνησε ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για τη συντήρηση του πύργου και ανέφερε ότι οι εργασίες που αρχίζουν τώρα, «αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση, προκειμένου να είναι ξανά ασφαλής».

Ακόμη, τόνισε ότι το φράγμα θα προστατεύει τα γύρω κτήρια και τους ανθρώπους σε περίπτωση κατάρρευσης και ότι θα εγκατασταθούν μεταλλικά δίχτυα βράχου στην περίμετρο του πύργου.

Η κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ, ο πύργος και η πλατεία ακριβώς από κάτω αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για αρκετά χρόνια, καθώς θα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης.

Η πόλη εκτιμά ότι μόνο το φράγμα θα κοστίσει περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, «τρέχει» ήδη εκστρατεία χρηματοδότησης από το πλήθος, για την αποκατάσταση των ζημιών. Το συμβούλιο έχει χαρακτηρίσει το έργο ως μία «εξαιρετική πρόκληση», που θα απαιτούσε «δέσμευση από ολόκληρη την πόλη και τον κόσμο που αγαπά τη Μπολόνια και ένα από τα σημαντικότερα σύμβολά της».