ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Aljazeera: Γιατί Χαμάς και Ισραήλ αλλάζουν την στρατηγική πολέμου στα τούνελ της Γάζας

Ανάλυση Aljazeera: Γιατί Χαμάς και Ισραήλ αλλάζουν την στρατηγική πολέμου στα τούνελ της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πόσο εφικτός είναι ο στόχος του Ισραήλ να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Χαμάς

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χαμάς μπορεί να άλλαξαν τον τρόπο που πολεμούν, χρησιμοποιώντας μια εβδομαδιαία εκεχειρία για να επαναξιολογήσουν την απόδοση και να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στις συνθήκες του πεδίου μάχης και τις ενέργειες του εχθρού.

Μια αξιοσημείωτη πρόβλεψη από όλους τους ειδικούς, που μέχρι στιγμής όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Aljazeera, δεν επιβεβαιώνεται, ήταν η αναμενόμενη υπόγεια σφαγή. Δεν έχουν γίνει (ακόμη) πολλές μάχες στα τούνελ και πρέπει το ερώτημα είναι αν οι εχθροί θα θέλουν να μπουν σε αυτά.

Προσεκτικό το Ισραήλ

Επιφυλακτικός για το μήκος, την εξάπλωση και την πολυπλοκότητα των σηράγγων της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε προσεκτικά. Οι αστικές περιοχές βομβαρδίστηκαν έντονα από τον αέρα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σταματώντας μόνο όταν επρόκειτο να εισέλθουν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις.

Πριν από την εκεχειρία στα τέλη Νοεμβρίου, το Ισραήλ κατάφερε να περικυκλώσει την πόλη της Γάζας. Πολλοί Παλαιστίνιοι διέφυγαν στον νότο, ακούγοντας τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης ή απλώς τράπηκαν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους.

Μετά την κατάληψη της περιμέτρου της πόλης της Γάζας, ισραηλινές πηγές διέρρευσαν ότι ορισμένοι διοικητές ένιωσαν ότι ο απολογισμός σε στρατιώτες και εξοπλισμό ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη με 104 απώλειες μάχης μέχρι στιγμής. Αλλά η ανώτατη διοίκηση επέλεξε μια προσεκτική προσέγγιση, μένοντας μακριά από τις πιο πυκνές, κατοικημένες περιοχές: τμήματα του παλιού κέντρου και του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia.

Φαινομενικά ικανοποιημένη με ό,τι έκανε στην πόλη της Γάζας, η ισραηλινή διοίκηση αποφάσισε να επαναλάβει τη στρατηγική στον νότο, όπου έχει πλέον περικυκλώσει σχεδόν πλήρως το Khan Younis.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν οι μεγάλες απώλειες αμάχων και η καταστροφή των παλαιστινιακών υποδομών ήταν παράπλευρες ζημιές ή μέρος του σχεδίου μάχης. Αυτό είναι πιθανό να συζητείται για χρόνια και μπορεί να μην υπάρξει ποτέ μία απάντηση.

Η Χαμάς διατηρεί τις σήραγγές της;

Στο έδαφος, η Χαμάς πολέμησε όπως αναμενόταν: αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων χρησιμοποιώντας κυρίως αντιαρματικά όπλα. Οι ενημερώσεις για τα θύματα του Ισραήλ δίνουν μια εικόνα για τις μάχες συγκρίνοντας τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν με τον τύπο, τη διάρκεια και την εμβέλεια της προέλασής τους.

Αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν αχρηστευμένα τεθωρακισμένα οχήματα και δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί της Χαμάς για κατεστραμμένα ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που συνήθως είναι υπερβολικοί για να τονώσουν το ηθικό.

Η Χαμάς δεν επιτρέπει τη διαρροή πολλών πληροφοριών, αλλά με προσεκτική παρατήρηση, εμφανίζεται ένα μοτίβο: Η ηγεσία των Ταξιαρχιών Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, φαίνεται να προσπαθεί να κρατήσει τις σήραγγες κρυμμένες και ανέπαφες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αντί να τις χρησιμοποιεί για καθημερινούς τακτικούς και επιχειρησιακούς σκοπούς, φαίνεται να προτιμά να τις διατηρεί ως καταφύγια κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, αποθήκευση όπλων και κάλυψη για τα εν κινήσει στρατεύματά.

Έτσι, οι μαχητές της Χαμάς δεν φαίνεται να ξεπροβάλλουν από τα φρεάτια των τούνελ και να στοχεύουν αμέσως Ισραηλινούς στρατιώτες. Χρησιμοποιούν σήραγγες για να φτάσουν στις προβλεπόμενες ζώνες λειτουργίας, αλλά βγαίνουν πιο μακριά και μετακινούνται μέσα από κτίρια και μπάζα για κάποια απόσταση για να κρατήσουν μυστικές τις θέσεις των φρεατίων.

Άλλαξε κάτι και τι;

Η αξιολόγηση του γιατί καμία από τις δύο πλευρές δεν ξεκίνησε τον πόλεμο στα τούνελ είναι λίγο μια κατάσταση κότας και αβγών: αδύνατο να πούμε ποιος έκανε τι πρώτος.

Η ισραηλινή πλευρά ήταν πάντα επιφυλακτική για τον πόλεμο σε σήραγγες, γνωρίζοντας ότι θα ήταν βαρύς για θύματα. Αλλά μετά από δύο περιστατικά νωρίς στη μάχη κατά τα οποία τέσσερις στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων σε μια περίπτωση και δύο στρατιώτες μηχανικών στην άλλη σκοτώθηκαν από παγίδες καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν σε σήραγγες, η αρχική απροθυμία μπορεί να μετατράπηκε σε ένθερμη απροθυμία να δεσμευτούν στρατιώτες σε υπόγεια μάχη.

Η προσοχή στο χειρισμό των σηράγγων σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός τώρα απλώς εντοπίζει και σηματοδοτεί τις εισόδους των τούνελ, αποκλείοντας ή καταστρέφοντάς τα χωρίς να εισέλθει - εκτός από τις περιπτώσεις που χρειάζεται να πάει στις σήραγγες για δημόσιες σχέσεις, όπως στο νοσοκομείο al-Shifa.

Υπάρχουν όμως χιλιάδες ανοίγματα τούνελ και, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών να τα βρουν όλα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να σκέφτεται να τα πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό, να πνίξει όσους κρύβονται κάτω από το έδαφος ή να τους αναγκάσει να ανέβουν και να πολεμήσουν.

Μπορεί να υπάρχει ψυχολογικός λόγος για το Ισραήλ να θεωρεί το νερό ως όπλο: Θα μπορούσε να είναι μια εκδίκηση του αραβικού κόσμου;

Το 1973, ο αιγυπτιακός στρατός χρησιμοποίησε πυροσβεστικούς σωλήνες για να παραβιάσει τις ισραηλινές θέσεις στις ακτές του Σινά της διώρυγας του Σουέζ. Ενώ τα ψηλά χωμάτινα τείχη ήταν αποτελεσματικά για την προστασία των ισραηλινών θέσεων από βομβαρδισμούς, το νερό του καναλιού εκτοξεύτηκε από πυροσβεστικούς σωλήνες, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους να απωθήσουν τον ισραηλινό στρατό.

Πενήντα χρόνια αργότερα, η ιδέα της χρήσης του θαλασσινού νερού ως όπλου εξετάζεται, αν και είναι αμφίβολο ότι θα ήταν τόσο καθοριστικό στη Γάζα το 2023, όσο στο Σινά το 1973.

Κανείς εκτός από τη Χαμάς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς είναι δομημένες οι σήραγγες, αλλά πολλά βίντεο δείχνουν ότι το δίκτυο έχει στεγανές πόρτες κλειδαριάς, επομένως είναι πιθανό ότι η Χαμάς θα μπορούσε να προστατεύσει τμήματα του δικτύου κλείνοντας τα και παρακάμπτοντας τυχόν πλημμυρισμένα.

Στην επιφάνεια έρχονται τα πρακτικά ζητήματα με αυτό το υποτιθέμενο ισραηλινό σχέδιο. Δύο εκατομμύρια λίτρα θαλασσινού νερού θα χρειαστούν για να πλημμυρίσει περίπου ένα χιλιόμετρο σήραγγας, υποθέτοντας ότι οι άξονες είναι 2 μέτρα ύψος και 1 μέτρο πλάτος.

Οι αντλίες και οι σωλήνες που χρειάζονται για αυτή τη στρατηγική θα πρέπει να εκτείνονται από την ακτή μέχρι εκεί που ξεκινούν οι σήραγγες, η οποία δεν είναι μικρή απόσταση, δεδομένου ότι οι σήραγγες βρίσκονται στο αργιλώδες έδαφος που ξεκινά μακριά από την αμμώδη ακτή. Η ύπαρξη τόσο εκτεθειμένου εξοπλισμού θα άνοιγε σε επιθέσεις και σαμποτάζ.

Εάν το Ισραήλ επιλέξει να το κάνει αυτό και με κάποιο τρόπο το τεχνικό μέρος είναι επιτυχές, παραμένει το δυσεπίλυτο πρόβλημα να καταλάβουμε σε ποιο τμήμα της σήραγγας αντλεί νερό και τι σημαίνει αυτό στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων.

Αλλά στην πραγματικότητα, ο κύριος λόγος για το Ισραήλ να απέχει από επιθετικές ενέργειες εντός του δικτύου των τούνελ της Χαμάς είναι οι εναπομείναντες αιχμάλωτοι. Σύμφωνα με επίσημη ισραηλινή καταμέτρηση, 138 άτομα που απήχθησαν από το νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου εξακολουθούν να κρατούνται στις σήραγγες από τη Χαμάς.

Με όλους σχεδόν τους ομήρους τώρα Ισραηλινούς, ορισμένους με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οποιοσδήποτε Ισραηλινός πολιτικός ή στρατιωτικός διοικητής θα ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη φήμη του εκδίδοντας εντολές για την καταστροφή τμημάτων ενός δικτύου σήραγγας στο οποίο θα μπορούσαν να βρίσκονται συμπατριώτες του.

πηγή:Aljazeera