ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Όσοι γλιτώνουν από τους βομβαρδισμούς πεθαίνουν από το κρύο στους δρόμους»

Γάζα: «Όσοι γλιτώνουν από τους βομβαρδισμούς πεθαίνουν από το κρύο στους δρόμους»

Οι κάτοικοι της Γάζας και οι οργανώσεις αρωγής φοβούνται την έναρξη του χειμώνα καθώς αυξάνονται οι ασθένειες στον πιο δύσκολο χειμώνα όλων των εποχών

Η βροχή και οι καταιγίδες σκορπίζουν τις σκηνές των εκτοπισμένων, η υγειονομική περίθαλψη έχει καταρρεύσει και αυξάνονται οι φόβοι ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν ακόμη χειρότερα. Ο χειμώνας έφθασε γρήγορα στη Γάζα. Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη σαρώσει την παράκτια λωρίδα, σκορπίζοντας σκηνές και βυθίζοντας στη λάσπη.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την επίθεση του Ισραήλ και με την έλευση του χειμώνα, μια ήδη καταστροφική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα. Γυναίκες γεννούν σε σκηνές σε απάνθρωπες συνθήκες. Ο καπνός από τις φωτιές στα ξύλα επιδεινώνει τις αναπνευστικές παθήσεις. Όσοι έχουν ανάγκη από φάρμακα πρέπει α μερικές φορές σε έως και 10 φαρμακεία σε μια συχνά άκαρπη αναζήτηση.

«Κάνει τόσο κρύο και η σκηνή είναι τόσο μικρή. Το μόνο που έχω είναι τα ρούχα που φοράω, ακόμα δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», λέει ο Μαχμούντ Ραγιάν εκτοπισμένος από τη βόρεια πόλη Μπειτ Λαχίγια στη Ράφα. «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Ζούμε μέσα στο κρύο. Δεν υπάρχουν μπάνια. Κοιμόμαστε στην άμμο», πρόσθεσε η Σόαντ Καρμούτ, μια Παλαιστίνια που επίσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της «Είμαι καρκινοπαθής», είπε καθώς τα παιδιά έκαναν κύκλους γυρω από μία φωτιά για ζεστασιά. «Δεν υπάρχει στρώμα για να κοιμηθώ. Κοιμάμαι στο χώμα. Κάνει παγωνιά»

Αυξάνονται οι μεταδοτικές ασθένειες

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που μίλησαν στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες, διηγούνται μια παρόμοια ιστορία: μια τέλεια καταιγίδα ψυχρότερου καιρού, τεράστιου συνωστισμού και έλλειψης τροφής και κατάλληλου καταφυγίου. Οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται ανησυχητικά, σύμφωνα με τα δεδομένα επιτήρησης που κοινοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπάρχει διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ίκτερος, ηπατίτιδα Α και μηνιγγίτιδα.

Η έλλειψη αντιβιοτικών οδηγεί σε θανάτους από μετεγχειρητικές λοιμώξεις μεταξύ των τραυματιών. Οι χρόνια άρρωστοι, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, πεθαίνουν συχνά χωρίς να καταγράφονται ως θύματα του πολέμου.

«Οι συνθήκες είναι άθλιες», λέει ο Λιο Κανς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ο κόσμος είναι πολύς, υπάρχει έλλειψη νερού και το νερό που υπάρχει είναι κακό. Επειδή οι άνθρωποι εξοικονομούν το νερό, πλένονται λιγότερο. Είναι μια τέλεια συνταγή για μεταδοτικές ασθένειες. Και η διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη φροντίδα που σώζει ζωές στα νοσοκομεία».

Εν μέσω της εστίασης στους τραυματισμούς από τη σύγκρουση, μια αυξανόμενη ανησυχία είναι τα κρούσματα ασθενειών. Η Μάργκαρετ Χάρις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε στο NPR την περασμένη εβδομάδα: «Βλέπουμε ήδη πολύ, πολύ ανησυχητικά κρούσματα, όπως κρούσματα ίκτερου, που υποθέτουμε ότι είναι ηπατίτιδα Α, επειδή οι συνθήκες για ηπατίτιδα Α είναι παντού.

Το νερό είναι βρώμικο, υπάρχει έλλειψη υπηρεσιών αποχέτευσης, συνωστισμός. Αλλά δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε εξετάσεις για να γνωρίζουμε αν πρόκειται για ηπατίτιδα Α, επειδή το εργαστήριο που θα χρησιμοποιούσαμε κανονικά βρίσκεται στο νοσοκομείο αλ-Σίφα και επί του παρόντος δεν λειτουργεί.

Είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στα βακτήρια και τους ιούς. Και βλέπουμε τεράστιους αριθμούς διάρροιας σε σχέση με αυτό που θα βλέπαμε κανονικά στους πληθυσμούς στη Γάζα αυτή τη στιγμή».

Με το Ισραήλ να έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να διώξει την εκστρατεία του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, είναι η άφιξη του πλήρους χειμώνα που ανησυχεί πολλούς σε μια ήδη απελπιστική κατάσταση. Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν στους βομβαρδισμούς, οι θα πεθαίνουν στους δρόμους. «Όλοι προσευχόμαστε να αναβληθεί ως εκ θαύματος ο χειμώνας. Είναι ήδη φρικτά χωρίς βροχές και καταιγίδες. Όταν βρέχει οι άνθρωποι θα πεθάνουν».

Φωνητικά μηνύματα από το προσωπικό της Action Aid προς συναδέλφους εκτός Γάζας, που κοινοποιήθηκαν στον Guardian, απεικονίζουν την ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση. «Ήμασταν βουτηγμένοι στη βροχή χθες», είπε ο Άμπου που ζει σε μια σκηνή σε μια αποθήκη του ΟΗΕ.

«Οι σκηνές που στηρίζονταν από νάιλον και ξύλα ήταν όλες σκορπισμένες. Υποστηρίζονται με πολύ απλό τρόπο που δεν μπορεί να στεγάσει κανέναν. [Έτσι] δεν μπορούσαν να κρατηθούν ενάντια στον άνεμο και τη βροχή, [και ήταν] όλοι σκορπισμένοι από τον άνεμο. Το άλλο πρόβλημα είναι η εξάπλωση ασθενειών τώρα, ειδικά η διάρροια»

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν φάρμακα για τα παιδιά τους, αλλά δεν υπάρχουν. Είναι μια απόλυτη καταστροφή, πέρα από τη φαντασία κανενός». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύεται να συνεχίσει να επιδιώκει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παρά το βέτο των ΗΠΑ