ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του Τζο Μπάιντεν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του Τζο Μπάιντεν
AP Photo

«Αβάσιμο πολιτικό κόλπο η ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή μου σε δίκη», ήταν η πρώτη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν.

Η Βουλή των αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ενέκρινε το ψήφισμα για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η έναρξη έρευνας εγκρίθηκε σε ψηφοφορία της ολομέλειας στην οποία τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές (221 ψήφοι υπέρ, 212 κατά).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε αμέσως την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «αβάσιμο πολιτικό κόλπο».

«Αντί να κάνουν τη δουλειά τους στο επιτακτικό έργο που πρέπει να γίνει, επιλέγουν (οι Ρεπουμπλικάνοι) να σπαταλήσουν χρόνο σε αυτό το αβάσιμο πολιτικό κόλπο που ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο παραδέχονται ότι δεν υποστηρίζεται από στοιχεία», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά μετά την κομματική ψηφοφορία.

Η διαδικασία δεν έχει πρακτικά καμιά πιθανότητα επιτυχούς έκβασης για τους Ρεπουμπλικάνους, αφού η Γερουσία ελέγχεται —οριακά— από τους Δημοκρατικούς. Ενδέχεται όμως να προκαλέσει πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024, στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, κατηγορούν τον 81χρονο Τζο Μπάιντεν ότι όσο ήταν αντιπρόεδρος επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν.