ΚΟΣΜΟΣ

Αρχιτέκτονας Brexit: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»

Αρχιτέκτονας Brexit: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»

Αυτό ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας του Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, ο ένας εκ των ηγετών της προσπάθειας της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να λάβει μέρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για να επιστραφούν όλα τα ιστορικά αντικείμενα στην Αθήνα, ακόμη και αυτά που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθούν στενότεροι διπλωματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας του Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, ο ένας εκ των ηγετών της προσπάθειας της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων, κατέθεσε την άποψή του ότι το Λονδίνο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλύτερων σχέσεων με την Αθήνα.

Ο Λόρδος Φροστ ζήτησε να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας ώστε να σταματήσει μια για πάντα αυτή η μακροχρόνια διαμάχη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα και να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν.

«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι έφτασε η ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», είπε ο Λόρδος Φροστ στη Βουλή των Λόρδων και μεταδίδει ο Guardian.