Γιακούτσκ
Στο Γιακούτσκ η θερμοκρασία έχει φτάσει ακόμα και τους μείον 64,4 βαθμούς Κελσίου
Πηγή: Getty Images
ΚΟΣΜΟΣ

Γιακούτσκ: Η πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη - Πώς είναι η ζωή στους -56 βαθμούς Κελσίου

Στο βάθος της Σιβηρίας και μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται η πιο κρύα χώρα του πλανήτη που ακούει στο όνομα «Γιακούτσκ» και έχει αγγίξει ακόμα και τους -64,4 βαθμούς Κελσίου!

Στην Ανατολική Σιβηρία βρίσκεται ένα από τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο το οποίο ονομάζεται «Γιακούτσκ» και έχει πληθυσμό περίπου 336.200 ανθρώπους.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο Γιακούτσκ ήταν οι –64,4 °C, τον Φεβρουάριο του 1891, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι επιμένουν ότι έχουν βιώσει πολύ πιο κρύες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να το επαληθεύσουν.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Με θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από –5 °C, πολλά από τα σπίτια χτίζονται σε σωρούς από σκυρόδεμα.

Yakutsk-1.jpg
Οι χειμώνες στο Γιακούτσκ είναι εξαιρετικά κρύοι και μεγάλοιGetty Images

Ολόκληρη η περιοχή Σάχα (με πρωτεύουσα το Γιακούτσκ) βρίσκεται σε μία ζώνη μόνιμου παγετού. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες των -50 C πλέον είναι σπάνιες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ ο πάγος και η ένταση του ψύχους είναι αισθητά μειωμένος, κάνοντας τις συνθήκες λίγο πιο υποφερτές για τους τουρίστες.

Οι χειμώνες στο Γιακούτσκ είναι εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας και κρύοι ενώ τα καλοκαίρια σύντομα και ζεστά (σ.σ. συγκριτικά με τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στη Σιβηρία), ο υδράργυρος μερικές φορές ξεπερνά τους 30 °C. Σημειώνεται ότι ο χειμώνας διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.

GettyImages-1831990920.jpg
Το Γιακούτσκ έχει τις πιο χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες από οποιαδήποτε μεγάλη πόληGetty Images

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2023 ο υδράργυρος στην συγκεκριμένη πόλη έπεσε στους -56 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Γιακουτία Σιβηρίας: Πώς είναι η ζωή στην πιο κρύα πόλη του πλανήτη

Οι κάτοικοι συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, λαμβάνοντας έξτρα προφυλάξεις για να διατηρηθούν ζεστοί. Ο αέρας στο Γιακούτσκ είναι ψυχρός με αποτέλεσμα το εκτεθειμένο δέρμα να μουδιάζει. Ωστόσο οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η κατάλληλη ένδυση είναι το μυστικό για να επιβιώσει κανείς, με ρούχα σωστής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίες θερμοκρασίες όμως δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους καλά προετοιμασμένους, αλλιώς ενδέχεται να κινδυνέψει μέχρι και η υγεία τους.

«Ήρθα ειδικά εδώ στο Γιακούτσκ για να βιώσω τον παγωμένο καιρό – οπότε είμαι τυχερός, καθώς τον Δεκέμβριο συνήθως δεν το καταλαβαίνεις», είπε στο Reuters ένας τουρίστας του οποίου τα γένια, το καπέλο και το κασκόλ είχαν ασπρίσει από την παγωνιά. «Αν δεν είχα πάρει τα σωστά ρούχα, θα είχα παγώσει μέσα σε λίγα λεπτά», πρόσθεσε.

AP23019387899095.jpg
Το Γιακούτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφοςAP

«Δεν μπορείς να το παλέψεις. Ή προσαρμόζεσαι και ντύνεσαι ανάλογα ή υποφέρεις», είπε στο Reuters η κάτοικος Anastasia Gruzdeva. «Δεν νιώθεις πραγματικά το κρύο στην πόλη – αυτό ίσως γιατί ο εγκέφαλος μάλλον έχει προετοιμαστεί για αυτό και λέει ότι «όλα είναι φυσιολογικά»».

«Κάνει κρύο. Πρέπει να έχεις ρούχα σωστής ποιότητας και τότε όλα θα πάνε καλά. Το κυριότερο είναι να συνεχίσεις να κινείσαι ώστε να κυκλοφορεί το αίμα σου», είπε ένας κάτοικος αποκαλύπτοντας το μυστικό τού πώς να επιβιώσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

AP21016471318769.jpg
Οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει την «παγωμένη» πατρίδα τουςAP

Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι

Όσον αφορά την εργασία, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο Γιακούτσκ, το οποίο είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφερειακές πόλεις της Σιβηρίας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και την απομακρυσμένη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Η πόλη είναι χτισμένη στον ποταμό Λένα της Σιβηρίας, όπου το έδαφός της, κάτω από τα αμέτρητα στρώματα πάγου, είναι πλούσιο σε κάρβουνο και διαμάντια. Για αυτό και οι μισθοί είναι υψηλότεροι εκεί, ως ανταμοιβή για τις καιρικές συνθήκες.

Κόσμος από όλο τον κόσμο επισκέπτεται την παγωμένη πόλη προκειμένου να μάθει για την Εποχή των Παγετώνων και συγκεκριμένα για τα μαμούθ. Η πόλη στεγάζει το «Μουσείο των Μαμούθ», εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν απολιθωμένους προγόνους του σημερινού ελέφαντα.

GettyImages-1832058999.jpg
Mέση μηνιαία θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι οι –38,6 °C.Getty Images

«Η Σιβηρία είναι τόσο κρύα λόγω ενός συνδυασμού μεγάλου γεωγραφικού πλάτους και μιας τόσο μεγάλης χερσαίας μάζας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Άλεξ ΝτεΚαρία, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Millersville στην Πενσυλβάνια. Στην περίπτωση της Σιβηρίας, το χιόνι και η κάλυψη πάγου παίζουν επίσης ρόλο, καθώς βοηθούν στη διατήρηση του κρύου αντανακλώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.

Όταν ζήτησαν στην Κάρα Όκομποκ ανθρωπολόγο και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame να εξηγήσει τον λόγο που οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε αυτές τις εχθρικές τοποθεσίες της Σιβηρίας απάντησε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι περήφανοι για το πού ζουν και την εφευρετικότητα που έχουν για να ζουν με επιτυχία σε σκληρά μέρη».

AP21016501515449.jpg
Tο Γιακούτσκ είναι γνωστό για το βαρύ κλίμα τουGetty Images

5+1 πιο κρύες πόλεις του κόσμου

Με το Γιακούτσκ να κατακτά δικαίως τον τίτλο της πιο «παγωμένης πόλης» παγκοσμίως, μετρώντας από τους -14 βαθμούς Κελσίου ως τους -40, αυτές είναι οι έξι πιο κρύες πόλεις που ακολουθούν στη λίστα.

AP21016485737437.jpg
Το πολικό ψύχος παγώνει μέχρι και… βλεφαρίδεςAP

Αστάνα (Καζακστάν)

Η Αστάνα ή «Νουρ-Σουλτάν», όπως ονομάζεται επισήμως από το 2019, τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία που σημειώνει είναι -14 βαθμοί Κελσίου. Στα καζακικά, η λέξη «Αστάνα» σημαίνει «πρωτεύουσα» και είναι πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1997.

Σχεδιασμένη από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κίσο Κουροκάβα (1830), η Αστάνα ξεκίνησε ως πρότυπος αμυντικός οικισμός των Κοζάκων, εξελίχθηκε όμως σε μια μοντέρνα πόλη. Τα καλοκαίρια κάνει ζέστη, αλλά οι χειμώνες διαρκούν αρκετά. Ο λόγος που έχει τόσο κρύο οφείλεται στο ότι ο ποταμός Ισίμ (στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη) παγώνει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

International Falls (Η.Π.Α.)

Το International Falls στις Ηνωμένες Πολιτείες, για περίπου 110 μέρες ανά έτος καταγράφει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Ενώ έχει χιονοπτώσεις οι οποίες δημιουργούν στρώματα που συχνά φτάνουν μέχρι και τα 1,80 μέτρα ύψος.

Πρόκειται για μια μικρή πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Μινεσότα, στα σύνορα με τον Καναδά. Ξεκίνησε ως χωριό το 1895 και έχει βγάλει πολλούς αθλητές μέσα στα χρόνια, αν και τη φήμη της τη χρωστά στο κλίμα και στους χειμώνες της –που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί σε διαφημίσεις, σάτιρες ή σε σειρές κινουμένων σχεδίων. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Ουλάν Μπατόρ (Μογγολία)

Το Ουλάν Μπατόρ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Μογγολίας, η οποία ιδρύθηκε το 1639 ως νομαδικό βουδιστικό μοναστήρι, το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό κέντρο των Μογγόλων. Το 1778 οικοδομήθηκε ως μόνιμη πόλη στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα, ενώ το 1924 ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της χώρας.

Χτισμένο σε σημαντικό υψόμετρο στους πρόποδες του βουνού Bogd Khan Uul, το Ουλάν Μπατόρ έχει πολύ ζεστά καλοκαίρια, όμως τον χειμώνα επηρεάζεται άμεσα από τον Σιβηρικό Αντικυκλώνα, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται υποαρκτικό και να επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -24 βαθμοί Κελσίου.

Utqiagvik (Η.Π.Α.)

To Utqiagvik βρίσκεται στις όχθες του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού
To Utqiagvik βρίσκεται στις όχθες του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανούunsplash


Το Utqiagvik είναι χτισμένο εντός του Αρκτικού Κύκλου και θεωρείται η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στην Αλάσκα και είναι μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων, στις όχθες του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων καθώς στέκει ως μόνιμος οικισμός των ιθαγενών Ινουπιάκ ήδη από το 500 μ.Χ., πολύ πριν έρθουν δηλαδή οι Δυτικοί στην ευρύτερη περιοχή. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -25 βαθμοί Κελσίου.

Yellowknife (Καναδάς)

To Βόρειο Σέλας στο Yellowknife του Καναδά
To Βόρειο Σέλας στο Yellowknife του Καναδάunsplash


Το Yellowknife απέχει 400 χιλιόμετρα από την έναρξη του Αρκτικού Κύκλου και είναι μια πόλη με περίπου 20.000 κατοίκους. Είναι πρωτεύουσα των Βορειοδυτικών Περιοχών του Καναδά και ιδρύθηκε το 1934 από χρυσοθήρες, γνώρισε όμως γοργή ανάπτυξη ως εμπορικό κέντρο, ενώ από τη δεκαετία του 1990 και μετά προσελκύει και τουρισμό.

Λόγω των πολλών υδάτων που το περιβάλλουν (ποταμοί, λίμνες), το Yellowknife βιώνει δριμύτατους χειμώνες, με πολλές χιονοπτώσεις –λένε μάλιστα ότι πουθενά αλλού στον Καναδά ο αέρας δεν φυσά τόσο κρύος! Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -28 βαθμοί Κελσίου.

Norilsk (Ρωσία)

Τέλος, τo Norilsk ανήκει στη γεωγραφική ενότητα της Σιβηρίας και είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων εντός του Αρκτικού Κύκλου, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στα πλαίσια της μεταλλουργικής εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής.

Παγωμένος καταρράκτης στο Norilsk
Παγωμένος καταρράκτης στο Norilskunsplash


Ευρισκόμενο σε μια ζώνη που μένει παγωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Norilsk βιώνει δριμύτατους χειμώνες, αν κι αυτό δεν το εμπόδισε να επιχειρήσει να καταστεί τουριστικός προορισμός. Ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε, ίσως λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης. Από το 2001 και μετά απαγορεύεται να μπεις στην πόλη, εάν δεν είσαι Ρώσος υπήκοος. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -30 βαθμοί Κελσίου.

Διαβάστε επίσης

Σιβηρία: Εκπληκτική ανακάλυψη - Αυτό είναι το παλαιότερο φρούριο του κόσμου (pics)

Ρωσία: Στους -56 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος στη Σιβηρία

Ρωσία: Έκανε τον... νεκρό με πιστοποιητικό για να γλιτώσει τον πόλεμο, αλλά τον βρήκανε...

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ