ΚΟΣΜΟΣ

Φως στην εξαφάνιση του μαλαισιανού Boeing - Τι βρήκε ψαράς

Malaysia Airlines
Photo: AP

Τα δίχτυα ενός Αυστραλού ψαρά μπορεί να δώσουν απάντηση στο μυστήριο για το τι συνέβη στην εξαφανισμένη πτήση της Malaysia Airlines.

Παρά την πιο μεγάλη έρευνα που έχει διεξαχθεί στην παγκόσμια ιστορία αεροπορικών δυστυχημάτων, το σημείο που κατέπεσε το μοιραίο αεροπλάνο το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014 με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος δεν έχει βρεθεί.

Ο συνταξιούχος Αυστραλός ψαράς Kit Olver, 77 ετών, αποκάλυψε ότι η βάρκα του ανέσυρε κάτι που φαινόταν να είναι το φτερό ενός εμπορικού αεροσκάφους περίπου 55 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Νότιας Αυστραλίας, στον Νότιο Ωκεανό, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2014.

Ο 77χρονος ψαράς είπε σύμφωνα με την Daily Mail ότι είχε βγει για να ψαρέψει ένα είδος κόκκινης τσιπούρας, το αλφονσίνο, στο αγαπημένο, μυστικό του σημείο στη θαλάσσια εκείνη περιοχή, όταν τα δίχτυα της τράτας του έπιασαν κάτι μεγάλο, που δυσκολεύτηκε να ανασύρει στην επιφάνεια.

«Ήταν ένα αναθεματισμένο μεγάλο πτερύγιο ενός μεγάλου αεροσκάφους. Εύχομαι, μα τον Θεό, να μην το είχα δει αυτό το πράγμα, αλλά ήταν εκεί μπροστά μου. Ένα πτερύγιο αεροσκάφους».

Δεδομένου ότι ο Όλβερ διέθετε άδεια πιλότου, ήταν σίγουρος ότι το πτερύγιο ήταν μεγαλύτερο από εκείνο ενός κανονικού ιδιωτικού αεροπλάνου. Το μοναδικό άλλο εν ζωή μέλος του πληρώματος της τράτας, ο Τζορτζ Κάρι, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Όλβερ στην εφημερίδα.

Αφού πάσχισαν όλη μέρα να ξεμπλέξουν το αντικείμενο, ο Όλβερ διέταξε το πλήρωμα να κόψει τα πανάκριβα δίχτυα των 20.000 δολαρίων και να το ρίξουν πίσω στη θάλασσα, στα σχετικά ρηχά νερά εκείνου του τμήματος του Νότιου Ωκεανού.

Όπως είπε, επιστρέφοντας στο λιμάνι προσπάθησε να ενημερώσει τις Αρχές για το εύρημά του επικοινωνώντας με την Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA). Λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημά του, επικοινώνησε ένας αξιωματούχος μαζί του και του είπε ότι το εύρημά του ήταν πιθανώς ένα εμπορευματοκιβώτιο που έπεσε από ρωσικό πλοίο στην περιοχή του Ρόουμπ. Η εν λόγω υπηρεσία ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο στα αρχεία της το τηλεφώνημα του ψαρά.

Ο Όλβερ είπε ότι θεώρησε σωστό να μιλήσει τώρα δημοσίως για το εύρημά του, αφού ίσως μπορέσει να βοηθήσει τους συγγενείς των επιβαινόντων στην MH370 να μάθουν επιτέλους τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Αυτό ήταν. Εγώ είπα την άποψή μου. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσα να πω ότι θα ήταν εικασία ή δική μου ιδέα, αλλά πραγματικά δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Συνέβη πριν από χρόνια, το είχα βάρος στη συνείδησή μου και τώρα είμαι καθαρός, αφού είπα την ιστορία μου. Επομένως, δεν είναι στo χέρι μου αν θα με πιστέψουν ή αν θα αναλάβουν δράση», τόνισε.