ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πάνω από 160 νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων σε χωριά της Πολιτείας Πλατό

Νιγηρία: Πάνω από 160 νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων σε χωριά της Πολιτείας Πλατό
AP, φωτογραφία αρχείου.

Άλλη μία αιματοχυσία στη Νιγηρία.

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που «εξαπέλυσαν» ομάδες ενόπλων από το βράδυ του Σαββάτου έως σήμερα το πρωί (25/12), σε πολλά χωριά της Πολιτείας Πλατό, στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Οι συγκρούσεις που άρχισαν το Σάββατο συνεχίζονταν σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου του Μπόκος, Μάντεϊ Κάσαχ, μιλώντας στο AFP. Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο θρησκευτικών και εθνοτικών εντάσεων. «Τουλάχιστον 113 νεκροί έχουν εντοπισθεί», προσέθεσε. Ο απολογισμός που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο στρατός έκανε λόγο για 16 θύματα.

Άλλοι 300 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Μπόκος, του Τζος και του Μπάρκιν Λάντι, όπως γνωστοποίησε ο Μάντεϊ Κάσαχ. Οι ένοπλοι, που οι γηγενείς τούς αποκαλούν «ληστές», επιτέθηκαν σε «τουλάχιστον είκοσι χωριά» και οι επιθέσεις αυτές ήταν «καλά συντονισμένες», όπως περιέγραψε.

Οι επιθέσεις άρχισαν από το Μπόκος και συνεχίσθηκαν στο Μπάρκιν Λάντι, όπου έχουν βρεθεί τουλάχιστον 50 πτώματα, σύμφωνα με τον Νταντζούμα Ντακίλ, τον Πρόεδρο της περιοχής.

Ο Κυβερνήτης του Πλατό, Κάλεμπ Μουτφουάνγκ, χαρακτήρισε την επίθεση ως «βάρβαρη, βάναυση και αδικαιολόγητη». Ένας εκπρόσωπός του υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις «εναντίον αθώων πολιτών».

Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας ζουν με τον φόβο των επιθέσεων από τζιχαντιστικές οργανώσεις και εγκληματικές ομάδες που λεηλατούν τα χωριά και σκοτώνουν ή παίρνουν ομήρους τους κατοίκους τους.

Σχετικές ειδήσεις