ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία: Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα άσκησε έφεση μετά τον αποκλεισμό της

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία: Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα άσκησε έφεση μετά τον αποκλεισμό της
AP.

Η επίδοξη πολιτική αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκλείσθηκε από υποψήφια για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Η πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης, Γεκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία έχει εκφράσει σθεναρή αντίσταση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και αποκλείστηκε το περασμένο Σάββατο (23/12) από υποψήφια για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητας της Γεκατερίνα Ντουντσόβα, επικαλούμενα πολυάριθμες παραβιάσεις στα έγγραφα που είχε καταθέσει προς υποστήριξη της υποψηφιότητας εκείνης.

Η Ντουντσόβα –η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή σε όλη τη Ρωσία και κατά δική της παραδοχή διαθέτει έναν πυρήνα υποστήριξης χιλιάδων ανθρώπων σε μία χώρα με πάνω από 140 εκατομμύρια κατοίκους– αποσαφήνισε ότι δεν περίμενε ότι η προσφυγή της θα είχε επιτυχία, μιλώντας στο Reuters μετά την υποβολή της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, η 40άχρονη τόνισε ότι τής απαγορεύθηκε άδικα να λάβει μέρος στον επερχόμενο εκλογικό αγώνα στη Ρωσία. «Οι αρχές στέρησαν από ορισμένους νέους Ρώσους έναν τρόπο να εκφράσουν τις απόψεις τους, μέσα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να υποδαυλίσει την απάθεια και το μποϊκοτάζ των εκλογών του Μαρτίου, από ορισμένους ψηφοφόρους», υπογράμμισε.

«Αισθάνομαι ότι το πεδίο (των υποψηφίων) καθαρίζει. Δεν είναι συμφέρον για κανέναν και κυρίως για τις αρχές να να μην υπάρχουν στον κατάλογο των υποψηφίων παρά μόνο άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Πού είναι οι εκπρόσωποι των νέων ανθρώπων; Αυτών που θέλουν να μιλήσουν για ειρήνη, δημοκρατικές αξίες, μεταρρυθμίσεις και εμπιστοσύνη στο θεσμό της εξουσίας;», προσέθεσε.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή αναφέρει ότι οι αποφάσεις της βασίζονται καθαρά σε κανόνες και ότι έχει αρμοδιότητα να διασφαλίζει ότι οι υποψήφιοι ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Γεκατερίνα Ντουντσόβα κατά τη χθεσινή (25/12) ενημέρωση, αλλά σημείωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει σε ανθρώπους με πολιτικές φιλοδοξίες να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, εάν πληρούν τα νομικά κριτήρια προκειμένου να το πράξουν.

Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία γνωστοποίησε ότι οι υποστηρικτές της θα προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, υποστήριξε ότι είναι προφανές πως ορισμένοι άνθρωποι θα αλλοιώσουν τα ψηφοδέλτια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «στενή επιλογή των υποψηφίων», όπως τη χαρακτήρισε.