ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στις 17 Μαρτίου 2024 οι προεδρικές εκλογές - Χωρίς υπολογίσιμο αντίπαλο ο Πούτιν

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Η ρωσική άνω βουλή, όρισε σήμερα την 17η Μαρτίου 2024 ως την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία . Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα υποψηφιότητα είναι το αδιαπραγμάτευτο φαβορί

Σύμφωνα με το άρθρο 102 της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προκήρυξη προεδρικών εκλογών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Από την ημέρα που τίθεται σε ισχύ το ψήφισμα, δηλαδή από την ημέρα που δημοσιεύεται και επίσημα, αρχίζει ουσιαστικά και η προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πούτιν, 71 ετών, βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε και τον έχρισε υπηρεσιακό πρόεδρο. Μέχρι στιγμής δεν έχει κανέναν σοβαρό αντίπαλο να τον ανταγωνιστεί στις εκλογές. Ο πιο γνωστός πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών.

Μέχρι σήμερα η μόνη που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της Ρωσίας είναι η Γεκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία χρειάζεται να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να της επιτραπεί να είναι υποψήφια.

Εάν ολοκληρώσει άλλη μια εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν -ο οποίος ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης από το 1924 έως το 1953- και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας.