ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για Σόιμπλε: «Ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος και πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους»

Μέρκελ για Σόιμπλε: «Ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος και πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους»
AP.

«Τον θαύμαζα και με ενέπνεε πνευματικά», ανέφερε η τέως Καγκελάριος της Γερμανίας για τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (26/12).

Το βράδυ της Τρίτης (26/12), ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, στο σπίτι του, στη Γερμανία.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εξέδωσε, η τέως Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη.

Άλλωστε, γνωρίζονταν για πολλά χρόνια, σε μία συνεργασία που άρχισε τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επί θητείας του Χέλμουτ Κολ.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την προσωπικότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο τόνισε ότι «θρηνώ την απώλεια ενός πολιτικού που διαμόρφωσε τη χώρα μας με πολλούς τρόπους.

Ο Σόιμπλε ήταν ένας από τους ”αρχιτέκτονες” της γερμανικής επανένωσης, ήταν πρωτοπόρος της γαλλογερμανικής φιλίας και ένας παθιασμένος Ευρωπαίος. Ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος, η άγκυρα του Υπουργικού μου Συμβουλίου. Οι συνομιλίες που είχαμε πάντα με ενέπνεαν πνευματικά.

Θαύμαζα την πειθαρχία του και ως προς τον εαυτό του, την οποία έδειξε όταν καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο ύστερα από απόπειρα δολοφονίας. Αποτέλεσε πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους».

Σχετικές ειδήσεις