ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: Στην Άγκυρα το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Άντονι Μπλίνκεν: Στην Άγκυρα το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Την επίσκεψη Μπλίνκεν έκανε γνωστή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε στις 27/12/2023 τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Αναφερόμενος στη απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας για τη Σουηδία, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς εκκρεμεί η έγκριση και από την Ολομέλεια.

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F–16 στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με την τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη.