ΚΟΣΜΟΣ

Απογειώνεται η αποστολή Peregrine 1 για το φεγγάρι - «Μας πλημμυρίζουν τα συναισθήματα»

Ιστορική αποστολή στο φεγγάρι
Ιστορική αποστολή στο φεγγάρι
ΑΡ

Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου Vulcan Centaur της United Launch Alliance που μεταφέρει την αποστολή Peregrine στη Σελήνη, είναι γεγονός. Αν καταφέρει να προσγειωθεί στη σκονισμένη επιφάνεια του ουράνιου σώματος θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα ιδιωτικά εγχειρήματα που θα ακολουθήσουν.

Το Peregrine 1 προσπαθεί να μείνει στην ιστορία η πρώτη εμπορική αποστολή που θα επιτύχει προσεδάφιση στο φεγγάρι. Αν τα καταφέρει θα είναι η πρώτη εμπορική επιχείρηση που φτάνει στη Σελήνη και η πρώτη προσεδάφιση από τις ΗΠΑ εδώ και πενήντα χρόνια.

Ακόμη και στον κόσμο της εξερεύνησης του διαστήματος, η αποστολή θεωρείται επικίνδυνη. Ενώ η Nasa διαθέτει όργανα στο ρομποτικό σκάφος προσγείωσης, αυτή είναι μια εμπορική λειτουργία. Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν πέτυχε ποτέ προσεδάφιση η στο φεγγάρι ή σε οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.

«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται εδώ», είπε ο Τζον Θόρντον, διευθύνων σύμβουλος της Astrobotic, της εταιρείας με έδρα το Πίτσμπουργκ που ηγείται της αποστολής. «Είναι μία πλημμύρα συναισθημάτων. Υπάρχει συγκίνηση και ενθουσιασμός, αλλά είμαι επίσης λίγο τρομοκρατημένος γιατί υπάρχουν πολλά που διακινδυνεύουμε».

Ο πύραυλος Vulcan Peregrine σημειωτέον δεν έχει πετάξει ποτέ πριν, αν και ο κατασκευαστής του, η United Launch Alliance, είχε ποσοστό επιτυχίας 100% με τους «προκατόχους» του. Το Peregrine είναι η πρώτη αποστολή που πετά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Nasa για εμπορικές υπηρεσίες σεληνιακού ωφέλιμου φορτίου (CLPS), ένα νέο σχέδιο στο οποίο η διαστημική υπηρεσία πληρώνει ιδιωτικές εταιρείες για να παραδώσουν επιστημονικό εξοπλισμό στο φεγγάρι.

Το Peregrine μεταφέρει πέντε ωφέλιμα φορτία της Nasa και άλλα 15. Το One, ένα rover σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, πρόκειται να γίνει το πρώτο ρομπότ των ΗΠΑ που θα κάνει μια περιστροφή στο φεγγάρι.