ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Τουρίστες φθάνουν στην Πιονγιάνγκ για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια

Επιστρέφουν οι τoυρίστες στην Πιονγιάνγκ
Επιστρέφουν οι τoυρίστες στην Πιονγιάνγκ
ΑΡ

Mία ομάδα Ρώσων θα είναι οι πρώτοι τουρίστες που θα πατήσουν το πόδι τους στη Βόρεια Κορέα μετά το αυστηρό λοκντάουν της πανδημίας

Μια ομάδα από τη Ρωσία θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Βόρεια Κορέα από τότε που ξεκίνησαν τα lockdown κατά της πανδημίας στις αρχές του 2020, σύμφωνα με μια ανάρτηση από τις ρωσικές επαρχιακές αρχές και έναν δυτικό ξεναγό. Η Βόρεια Κορέα επέβαλε μερικούς από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της COVID-19 και δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως τα σύνορά της για τους ξένους.

Το ταξίδι, που διαφημίστηκε από πρακτορείο με έδρα το Βλαδιβοστόκ, κανονίστηκε όταν ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Primorsky Krai της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες τον Δεκέμβριο, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση σε ανάρτησή της στο Telegram αυτή την εβδομάδα.

Μια πρόσφατη μαρτυρία αποστάτη αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκτελέσει πολίτες για παραβίαση των κανόνων καραντίνας που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρει το Nknews.Οι τουρίστες αναμένεται αναχωρήσουν στις 9 Φεβρουαρίου και θα κάνουν μεταξύ άλλων στάσεις στην Πιονγκγιάνγκ και ένα χιονοδρομικό κέντρο.

Ανησυχίες ήρθαν στο φως από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανέφερε στην Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2024 ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας συνέχισε να εκμεταλλεύεται την πανδημία του Covid για να επιβάλει εντολές «βολής» στα βόρεια σύνορά της, περιορίζοντας την κίνηση, διατηρώντας τους εμπορικούς περιορισμούς και ενισχύοντας τον ιδεολογικό έλεγχο.

Αναφορές μέσων ενημέρωσης τόνισαν νωρίτερα ότι η ανάλυση δορυφορικών εικόνων πριν και μετά την πανδημία του COVID-19 κατά μήκος των συνόρων Κίνας και Ρωσίας αποκάλυψε την έκταση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά με την επανέναρξη του τουρισμού, ο Simon Cockerell, γενικός διευθυντής της Koryo Tours με έδρα το Πεκίνο, είπε: «Είναι καλό σημάδι, αλλά θα δίσταζα να πω ότι θα οδηγήσει αναγκαστικά σε ένα ευρύτερο άνοιγμα. Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχουν τουρίστες εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια, οποιοδήποτε τουριστικό ταξίδι μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός».