ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Οι 5 πλουσιότεροι του κόσμου διπλασίασαν την περιουσία τους και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Έλον Μασκ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Έλον Μασκ
ΑΡ

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν τα χρήματά τους, ενώ οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, διαπιστώνει η Οxfam εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός

Η συνδυασμένη περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανδρών του κόσμου έχει υπερδιπλασιαστεί στα 869 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020, ενώ πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, ανέφερε η οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam. Το φτωχότερο 60% του κόσμου – σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – έχει χάσει χρήματα.

Μια έκθεση της Oxfam, η οποία βλέπει το φως καθώς οι επιχειρηματικές ελίτ συγκεντρώνονται αυτήν την εβδομάδα για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, διαπίστωσε ότι ένας δισεκατομμυριούχος τώρα είτε διευθύνει είτε είναι ο κύριος μέτοχος σε7 στις 10 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου .

Η Oxfam προβλέπει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα στην επόμενη δεκαετία και αυξάνει την πιθανότητα να αυξηθεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιθανό να αυξηθεί, λέει η έκθεση, και θα οδηγήσει στον κόσμο να γνωρίσει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

Υπογραμμίζοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας μετά την πανδημία της Covid-19, η Oxfam είπε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν 3,3 τρισεκατομμυριούχοι δολάρια πλουσιότεροι από το 2020 και ο πλούτος τους είχε αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Η έκθεση «Inequality Inc» διαπιστώνει ότι επτά στις 10 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Wealth X, και λένε ότι ο συνδυασμένος πλούτος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο – Eλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον και Μαρκ Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια ή 114%. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων –που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού– μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά για μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς και επισφαλείς θέσεις εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Σε 52 χώρες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχουν μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρις δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Τα κέρδη των επιχειρήσεων σημειώνει επίσης, έχουν αυξηθεί απότομα παρά τις πιέσεις στα νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής. Βρίσκει ότι 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, ένα άλμα 52% σε σύγκριση με τα μέσα καθαρά κέρδη το 2018-21.

Ζητώντας φόρο περιουσίας για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και υπερπλούσιων αφεντικών και ιδιοκτητών εταιρειών, η έκθεση αναφέρει ότι μια τέτοια εισφορά στους Βρετανούς εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 28 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο κάθε χρόνο, εάν εφαρμοστεί με συντελεστή μεταξύ 1 % έως 2% σε καθαρή περιουσία άνω των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ.

«Φορολογείστε τους πλουσίους»

Η Τζούλια Ντέιβις, ιδρυτικό μέλος της Patriotic Millionaires UK, μιας ομάδας Βρετανών εκατομμυριούχων που αγωνίζονται για την επιβολή φόρου περιουσίας, είπε ότι οι εισφορές στον πλούτο ήταν «μικροσκοπικές» σε σύγκριση με τη φορολογία στο εισόδημα από την εργασία.

«Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να πληρώσουν 28 δις δολάρια ετησίως που επενδύονται σε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, βελτιώνοντας τις ζωές καθενός από εμάς που ζούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχοντας στους ηλικιωμένους, τους νέους και τους ευάλωτους μας τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται και αξίζουν», είπε.

Η Oxfam είπε ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini – ο οποίος μετρά την ανισότητα – διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανισότητα εισοδήματος είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή της Νότιας Αφρικής, της χώρας με την υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο.

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 59% όλων των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων μετοχώνκαι ομολόγων, καθώς και μερίδια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πλουσιότερο 1% κατέχει το 36,5% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, με αξία 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Aλίμα Σίβζι, μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: «Αυτές οι ακρότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ο νέος κανόνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια δεκαετία διχασμού. Η ακραία φτώχεια στις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, ωστόσο ένας μικρός αριθμός υπερπλούσιων ανδρών αγωνίζεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

«Αυτό το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων δεν είναι τυχαίο, ούτε αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν σκόπιμες πολιτικές επιλογές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτή τη στρεβλή συγκέντρωση πλούτου, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Μια πιο δίκαιη οικονομία είναι δυνατή, μια οικονομία που λειτουργεί για όλους μας. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες πολιτικές που παρέχουν δικαιότερη φορολογία και υποστήριξη για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους».