ΚΟΣΜΟΣ

Iορδανία: Η επίθεση στην αμερικανική βάση θα προκαλέσει νέα ανάφλεξη - Ο «Πύργος 22» και ο ρόλος του

H αμερικανική βάση που χτυπήθηκε στην Ιορδανία
H αμερικανική βάση που χτυπήθηκε στην Ιορδανία
ΑΡ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με drone στην Ιορδανία

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν» αφού τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση με drone το βράδυ του Σαββάτου στη βορειοανατολική Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Μέχρι στιγμής, μια ομάδα-ομπρέλα, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και δρα στο Ιράκ και τη Συρία έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αυτοκτονίας». Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για τους πρώτους θανάτους των ΗΠΑ μετά από μήνες επιδρομών, εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Από τη Νότια Καρολίνα όπου βρέθηκε χθες (28.1), ζήτησε ενός λεπτού σιγή στη διάρκεια μιας ομιλίας του στην αίθουσα δεξιώσεων μιας εκκλησίας Βαπτιστών. «Είχαμε μια δύσκολη μέρα χθες βράδυ στη Μέση Ανατολή. Χάσαμε τρεις γενναίες ψυχές σε μια επίθεση σε μια από τις βάσεις μας», είπε. Μετά τη στιγμή της σιωπής, ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε, «και θα απαντήσουμε».

Καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή συνεχίζεται, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εργάζονται για να εντοπίσουν οριστικά την ομάδα που είναι υπεύθυνη για την επίθεση, αλλά διαπίστωσαν ότι μια από τις πολλές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις εναντίον βάσεων που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ο κ. Μπάιντεν είπε σε γραπτή δήλωση ότι οι ΗΠΑ «θα ζητήσουν από όλους τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν στο χρόνο και με τον τρόπο (της επιλογής μας)»

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στρατεύματά μας και τα συμφέροντά μας». Ο αντίπαλος του Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο φέτος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Αυτή η θρασύτατη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ακόμη φρικτή και τραγική συνέπεια της αδυναμίας του Τζο Μπάιντεν».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του είπε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Ιράν να αποκλιμακώσει στην περιοχή. Οι σκέψεις μας είναι στο αμερικανικό προσωπικό που έχασε τη ζωή του και όλους εκείνους που τραυματίστηκαν καθώς και τις οικογένειές τους».

Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία άρχισαν να εκκενώνουν τις θέσεις τους, φοβούμενοι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Omar Abu Layla, έναν ακτιβιστή με έδρα την Ευρώπη και επικεφαλής του μέσου ενημέρωσης Deir Ezzor 24.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο αριθμός των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στην επίθεση με μονόδρομο επιθετικό drone ενδέχεται να αυξηθεί. Ο αξιωματούχος είπε ότι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τη βάση, η οποία προσδιορίστηκε ως εγκατάσταση γνωστή ως Πύργος 22.

Τι ειναι ο Πύργος 22;

Ο Πύργος 22 βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στην Ιορδανία, στο πιο βορειοανατολικό σημείο όπου τα σύνορα της χώρας συναντούν τη Συρία και το Ιράκ. Λίγες πληροφορίες για τη βάση είναι γνωστές στο κοινό, αλλά περιλαμβάνει υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και υπάρχουν 350 στρατιώτες του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο χώρο.

Ο Πύργος 22 βρίσκεται κοντά στη φρουρά al-Tanf, η οποία βρίσκεται πέρα από τα σύνορα στη Συρία, και η οποία στεγάζει μικρό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων. Είχε κομβικό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο μιας στρατηγικής των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής συσσώρευσης του Ιράν στην ανατολική Συρία.

Ο Πύργος 22 βρίσκεται αρκετά κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα στο Tanf που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην υποστήριξή τους, ενώ δυνητικά θα αντιμετωπίσει τους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή και θα επιτρέψει στα στρατεύματα να παρακολουθούν τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος τύπος όπλων φυλάσσεται στη βάση, ποιες αντιαεροπορικές άμυνες χρησιμοποιούνται, ούτε τι ακριβώς πήγε στραβά. Βρίσκεται κατά μήκος των συριακών συνόρων με την Ιορδανία και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από στρατεύματα που συμμετέχουν στην αποστολή παροχής συμβουλών και βοήθειας για τις ιορδανικές δυνάμεις.

To στρατιωτικο φυλάκιο Al-Tanf

Η μικρή εγκατάσταση, την οποία η Ιορδανία δεν αποκαλύπτει δημόσια, περιλαμβάνει στρατεύματα μηχανικής, αεροπορίας, επιμελητείας και ασφαλείας των ΗΠΑ. Η αμερικανική στρατιωτική βάση στο al-Tanf στη Συρία βρίσκεται μόλις 12 μίλια βόρεια του Πύργου 22. Η ιορδανική εγκατάσταση παρέχει ένα κρίσιμο υλικοτεχνικό κόμβο για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο al-Tanf, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ιράκ, Συρίας και Ιορδανίας.

Η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας επικαλέστηκε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μοχάμαντ Μομπαιντίν, που είπε οτι η επίθεση δεν έγινε στο έδαφός της. Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την Ιορδανία, ένα βασίλειο που συνορεύει με το Ιράκ, το Ισραήλ, το παλαιστινιακό έδαφος της Δυτικής Όχθης, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, ως σημείο βάσης.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε τις συνολικές απώλειες σε τρεις νεκρούς και 34 τραυματίες. Οι νεκροί κοιμόντουσαν σε μια σκηνή και κάποιοι από τους τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα. Περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν συνήθως στην Ιορδανία.