ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία η Ινδία το 2024

ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία η Ινδία το 2024
Associated Press

Η ινδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,3% το τρέχον έτος, παραμένοντας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία

Το ΔΝΤ στην πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 έχει προβλέψει ότι η Ινδία θα αναδειχθεί ξανά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία με ισχυρή ανάπτυξη έως 6,5%.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μεγάλες οικονομίες θα παρουσιάσουν μέτρια ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,1%, η Γερμανία θα αναπτυχθεί με 0,5%, η Γαλλία με 1%, η Ιαπωνία με 0,9% και η Κίνα με 4,6%.

Το ΔΝΤ είπε ότι με τον αποπληθωρισμό και τη σταθερή ανάπτυξη, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, και υπάρχει πιθανότητα «ήπιας προσγείωσης».

«Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται σε 3,1%, το 2024 και 3,2% το 2025, με την πρόβλεψη για το 2024 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO) του Οκτωβρίου 2023 λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη και αρκετές μεγάλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς και δημοσιονομική στήριξη στην Κίνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η ινδική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 7% το 2024-2025, λέει το υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε ότι ο ταχύτερος αποπληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η ισχυρότερη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα με θετικές διασυνοριακές επιδράσεις. Ερυθρά Θάλασσα και η εμβάθυνση των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν απογοητεύσεις για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η βραχυπρόθεσμη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να διαχειριστούν με επιτυχία την τελική κάθοδο του πληθωρισμού για να στοχεύσουν και να βαθμονομήσουν τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη για εκ νέου εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση για την ανοικοδόμηση της δημοσιονομικής ικανότητας για την αντιμετώπιση μελλοντικών κραδασμών, την αύξηση των εσόδων για νέες προτεραιότητες δαπανών και τον περιορισμό της αύξησης του δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ είπε επίσης ότι απαιτείται πιο αποτελεσματικός πολυμερής συντονισμός για την επίλυση του χρέους, για την αποφυγή δυσχερειών και τη δημιουργία χώρου για απαραίτητες επενδύσεις, καθώς και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ινδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κοντά στο 7% το 2024-2025, που ξεκινά τον Απρίλιο, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών στη μηνιαία έκθεσή του ανασκόπησης. Η ινδική οικονομία με υπεραπόδοση από ομοτίμους, προβλέπεται να αναπτυχθεί στο 6,2% το 2024, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η ισχύς της εγχώριας ζήτησης οδήγησε την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης 7% συν τα τελευταία τρία χρόνια. Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε 7,2% το 2022-2023, και 8,7% το 2021-2022. Η ινδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,3% το τρέχον έτος, παραμένοντας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία.