ΚΟΣΜΟΣ

Μπάο Φαν: Η ανεξήγητη εξαφάνιση Κινέζου δισεκατομμυριούχου και η παραίτηση «μυστήριο» από παντού

Μπάο Φαν: Η ανεξήγητη εξαφάνιση Κινέζου δισεκατομμυριούχου και η παραίτηση «μυστήριο» από παντού
cnbc

Ο Μπάο, ήταν ένας από τους πιο υψηλού προφίλ τραπεζίτες της Κίνας με λίστα πελατών που περιελάμβανε κολοσσούς του Διαδικτύου

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Μπάο Φαν, ο οποίος είναι εξαφανισμένος εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, παραιτήθηκε από όλους τους ρόλους στην εταιρεία του, China Renaissance Holdings.

Παραιτήθηκε "για λόγους υγείας και για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις οικογενειακές του υποθέσεις", ανέφερε σε ανακοίνωσή της , η τράπεζα.

Η ανεξήγητη εξαφάνιση του Μπάο τον περασμένο Φεβρουάριο συγκλόνισε την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Κίνας.

Λίγες μέρες αργότερα, η China Renaissance είπε ότι συνεργαζόταν με τις αρχές που διεξήγαγαν έρευνα.

Στην τελευταία της κατάθεση, η εταιρεία είπε ότι ο συνιδρυτής της θα αναλάβει τους ρόλους τον αγνοούμενου και ανέφερε πως ο Μπάο "δεν έχει διαφωνία με το διοικητικό συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα που να σχετίζεται με την παραίτησή του που πρέπει να γνωστοποιηθεί στους μετόχους". Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Κινέζος τραπεζίτης.

Ο Μπάο, ήταν ένας από τους πιο υψηλού προφίλ τραπεζίτες της Κίνας με λίστα πελατών που περιελάμβανε τους γίγαντες του Διαδικτύου Tencent, Alibaba και Baidu.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η China Renaissance δήλωσε: «Το διοικητικό συμβούλιο έχει αντιληφθεί ότι ο κ. Μπάο συνεργάζεται επί του παρόντος σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

«Η εταιρεία θα συνεργαστεί δεόντως και θα βοηθήσει με οποιοδήποτε νόμιμο αίτημα από τις αρμόδιες αρχές της ΛΔΚ, εάν και εφόσον υποβληθεί», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση ήταν η πρώτη φορά που η China Renaissance είχε δώσει λόγο για την εξαφάνιση του ιδρυτή της.

Η εξαφάνισή του έγινε με φόντο την καταστολή κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας από τις κινεζικές αρχές.

Στα τέλη του 2020, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, εξαφανίστηκε επίσης από την κοινή θέα για τρεις μήνες, αφού έκανε σχόλια επικριτικά για τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς. Έπρεπε να καταθέσει δημόσια την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών του Ant Financial - κάτι που πιθανότατα θα τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Κίνα.