ΚΟΣΜΟΣ

Με βομβαρδιστικά Β-1 τα αμερικανικά αντίποινα - Σε 30 λεπτά χτυπήθηκαν 85 στόχοι σε Ιράκ και Συρία

Με βομβαρδιστικά Β-1 τα αμερικανικά αντίποινα - Σε 30 λεπτά χτυπήθηκαν 85 στόχοι σε Ιράκ και Συρία

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ τη νύχτα της Παρασκευής εναντίον συριακών και ιρακινών στόχων σε αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών από drone στην Ιορδανία

Με τη συνδρομή αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, Β-1, τα οποία απογειώθηκαν από τις ΗΠΑ κι έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού στον αέρα, η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Παρασκευής επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, πλήττοντας συνολικά, όπως ανακοίνωσε 85 στόχους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα μέσα σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα, χτυπήθηκαν επτά τοποθεσίες - τέσσερις στη Συρία και τρεις στο Ιράκ, όπου υπήρχαν 85 μεμονωμένοι στόχοι - συμπεριλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται και υποστηρίζονται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Αμέσως μετά σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως "η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν όλοι όσοι επιδιώκουν να μας βλάψουν: Εάν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε".

Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους που σχετίζονται με την επίλεκτη Δύναμη Quds του IRGC και πολιτοφυλακές που συνδέονται με πολυάριθμα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Οι αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας εναντίον κέντρων διοίκησης και πληροφοριών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ρουκετών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών «ομάδων πολιτοφυλακής και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού».

Η χρήση αυτών των βομβαρδιστικών Β1 δείχνει τη «θανατηφόρα δύναμη της Αμερικής σε διηπειρωτικό βεληνεκές», δήλωσε στο BBC η Μπάρμπαρα Σταρ, ανώτερη συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Σιμς δήλωσε ότι τα βομβαρδιστικά Β1 «πέταξαν μια ενιαία διαδρομή χωρίς στάση από τις ΗΠΑ» και ήταν σε θέση να «ανεφοδιαστούν και να φύγουν» ενώ ταξίδευαν στον αέρα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα χτυπήματα είναι «μόνο η πρώτη σειρά απαντήσεις». Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κίρμπι ανέφερε: «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το Ιράν μετά την επίθεση που σκότωσε τους τρεις στρατιώτες μας στην Ιορδανία».

Και συνέχισε: Οι στόχοι που χτυπήθηκαν σήμερα επιλέχθηκαν για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και «με βάση σαφή αδιάσειστα στοιχεία ότι συνδέονταν με επιθέσεις κατά του προσωπικού των ΗΠΑ στην περιοχή". Δεν σχολίασε το χρονοδιάγραμμα ή τις τοποθεσίες των μελλοντικών επιχειρήσεων.