ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι επιδρομές - αντίποινα των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων Ιράκ - Συρίας [vid]

Ξεκίνησαν οι επιδρομές - αντίποινα των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων Ιράκ - Συρίας [vid]
Αρχείου ap

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τις αμερικανικές επιδρομές

Οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιδρομές κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας ως απάντηση στη φονική επίθεση με drone, όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια «αμερικανική επίθεση» σε πολλές τοποθεσίες στις περιοχές της ερήμου της Συρίας και στα σύνορα Συρίας και Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων και τραυματισμών.

Το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι αρχικές επιδρομές των ΗΠΑ από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήττουν το αρχηγείο διοίκησης και ελέγχου, την αποθήκευση πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, τα χτυπήματα πιστεύεται ότι είναι μόνο τα πρώτα σε μια πολυεπίπεδη απάντηση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως απάντηση στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε δήλωσή του για τις αμερικανικές επιθέσεις αντιποίνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως αυτές θα συνεχιστούν σε ώρες και τόπους της επιλογής των ΗΠΑ.

«Σήμερα το απόγευμα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν το IRGC και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις», είπε Ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι νωρίτερα είχε παρευρεθεί στην «αξιοπρεπή επιστροφή αυτών των γενναίων Αμερικανών» και μίλησε με τις οικογένειές τους.

«Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και τόπους της επιλογής μας».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», αλλά προειδοποίησε «Ας γνωρίζουν όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

Τα αντίποινα ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου Μπάιντεν και ηγεσία του Πενταγώνου παραβρέθηκαν στη άφιξη των σορών των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουερ.

Η επίθεση στην Ιορδανία ήταν το πρώτο φονικό χτύπημα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο και σηματοδότησε μια μεγάλη κλιμάκωση της έντασης.Ο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι το drone που σκότωσε τρεις στρατιώτες τους και τραυμάτισε επίσης περισσότερους από 40 άλλους ανθρώπους ήταν κατασκευασμένο από το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλήγματα, λέγοντας ότι έχουν χτυπήσει περισσότερους από 85 στόχους.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ανέφερε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις 4 μ.μ. ανατολική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στο Ιράκ και τη Συρία κατά της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και συνδεδεμένων ομάδων πολιτοφυλακής.

Τα πλήγματα «χρησιμοποιούσαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας» και συμμετείχαν πολλά, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας που πετούσαν από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται.

Σχετικές ειδήσεις