ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ αν χτυπηθούν δύο φορτηγά πλοία

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ αν χτυπηθούν δύο φορτηγά πλοία
Φωτ.: X- Twitter

Το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση την Κυριακή προς τις ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη στοχοποίηση δύο φορτηγών πλοίων

Μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη στοχοποίηση δύο φορτηγών πλοίων.

Σύμφωνα με τον Associated Press το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση την Κυριακή προς τις ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη στοχοποίηση δύο φορτηγών πλοίων στη Μέση Ανατολή, για τα οποία υπάρχουν εδώ και καιρό υποψίες ότι χρησίμευαν ως βάση προώθησης επιχειρήσεων για Ιρανούς κομάντος, αμέσως μετά την έναρξη της εκστρατείας μαζικών αεροπορικών επιδρομών της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η δήλωση του Ιράν σχετικά με τα πλοία Behshad και Saviz φάνηκε να σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανησυχία της Τεχεράνης για τα αμερικανικά πλήγματα των τελευταίων ημερών στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη με στόχο πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ποια είναι τα δύο πλοία

Τα Behshad και Saviz είναι νηολογημένα ως εμπορικά φορτηγά πλοία σε μια εταιρεία με έδρα την Τεχεράνη, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμάει ότι είναι «βιτρίνα» για τις κρατικές Ναυτιλιακές Γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν όπως αναφέρουν οι Times of Israel. Το Saviz, και κατόπιν το Behshad, πλέουν εδώ και χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης.

Μάλιστα, στη δήλωση βίντεο του τακτικού στρατού του Ιράν, ακούγεται ο ομιλητής να περιγράφει για πρώτη φορά τα πλοία ως «πλωτά οπλοστάσια».

Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών, συνιστούν μια εκστρατεία αντιποίνων για τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στην Ιορδανία και οφείλονται όλες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή και έχει εγείρει φόβους για το ξέσπασμα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Τα χτυπήματα στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής έπληξαν έξι επαρχίες της Υεμένης που κατέχουν οι αντάρτες Χούθι, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.