ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνει φωτιά η Μέση Ανατολή: Χτυπήματα από ΗΠΑ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ

Παίρνει φωτιά η Μέση Ανατολή: Χτυπήματα από ΗΠΑ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ

Τα πλήγματα θα έρθουν ως απάντηση σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με ρουκέτες που στοχεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ 

Επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ ενέκριναν οι ΗΠΑ ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News.

Τα πλήγματα θα έρθουν ως απάντηση σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με ρουκέτες που στοχεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με drone την Κυριακή από την οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη του στρατού των ΗΠΑ στη βάση Tower 22 εντός της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο καιρός θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων, είπαν οι αξιωματούχοι στο CBS News, καθώς οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πλήγματα σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμούν να έχουν καλύτερη ορατότητα επιλεγμένων στόχων ως προστασία σε ακούσια χτυπήματα αμάχων.

Δεν υπήρξαν νέες επιθέσεις σε τοποθεσίες στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε την ότι ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Ορισμένες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε οντότητες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας για χρόνια και πυροδότησε τον πόλεμο με τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, στην οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια καταστροφική επίθεση στη Γάζα από εκείνη την ημέρα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 26.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ επιμένει ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τον τραυματισμό αμάχων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει την επίθεσή του μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς.

Το Ιράν είναι ζωτικός υποστηρικτής της Χαμάς και των άλλων ομάδων που υποστηρίζει σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη που έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.