ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρο: Καλείται να παραδώσει το διαβατήριό του - Η απόπειρα πραξικοπήματος και οι συλλήψεις

O Zαϊρ Μπολσονάρο
O Zαϊρ Μπολσονάρο
ΑΡ

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και οι σύμμαχοί του, σχεδίαζαν πραξικόπημα, λέει η αστυνομία της Βραζιλίας που προχώρησε σε συλλήψεις και κατασχέσεις διαβατηρίων

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας εισέβαλε σε γραφεία πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και διέταξε τον πρώην πρόεδρο Ζαϊρ Μπολσονάρο να παραδώσει το διαβατήριό του με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν τις εκλογές του 2022.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας πρωτοστάτησε σε μια ευρεία συνωμοσία για να παραμείνει στην εξουσία ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2022, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής επεξεργασίας μιας προτεινόμενης εντολής για τη σύλληψη ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που αποκάλυψε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε ότι διεξήγαγε 33 επιχειρήσεις έρευνας και κατάσχεσης και εκτέλεσε τέσσερα εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο έρευνας για «εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος», σε μία αναφορά στην εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρο στο προεδρικό μέγαρο, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 8 Ιανουαρίου του 2023.

Οι επιδρομές εγκρίθηκαν από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Aλεξάντρ ντε Μοράες, ο οποίος διέταξε επίσης την αναστολή πολλών υπόπτων από τα δημόσια καθήκοντα και την παράδοση των διαβατηρίων τους εντός 24 ωρών.

Ο Μπολσονάρο αποκάλεσε τον εαυτό του θύμα «ανελέητης δίωξης», σε σχόλια που έκανε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Folha de Sao Paulo. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες την ώρα των ταραχών, έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε σχετική ευθύνη.