ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτος νεκρός από τον νέο ιό Alaskapox

Πρώτος νεκρός από τον νέο ιό Alaskapox
Φωτ.: Unsplash

Το πρώτο γνωστό θανατηφόρο περιστατικό από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιό

Ένας ηλικιωμένος άνδρας πέθανε από Alaskapox, αποτελώντας το πρώτο γνωστό θανατηφόρο περιστατικό από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας.

Σύμφωνα με το Associated Press ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην απομακρυσμένη χερσόνησο Κενάι, νοσηλεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας της Αλάσκας.

Ο άνδρας υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και είχε κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στη σοβαρότητα της ασθένειάς του, ανέφερε το δελτίο. Τον περιέγραφε ως ηλικιωμένο, αλλά δεν ανέφερε την ηλικία του.

Το Alaskapox, επίσης γνωστή ως AKPV, σχετίζεται με την ευλογιά, την αγελαδοπανώλη και την mpox, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υγείας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς.

Υπενθυμίζεται πως χθες είχαμε σοβαρή προειδοποίηση από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X: «Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία. Οι κυβερνήσεις έθεσαν στον εαυτό τους προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Pandemic Accord μέχρι την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αυτό απέχει τώρα μόλις 15 εβδομάδες.»